IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще ограничава външната реклама в града

Рекламните послания по калканните стени на сградите и преместваемите обекти ще подлежат на по-строг контрол, посочи общинският съветник Зафир Зарков

14:37 | 10.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
София ще ограничава външната реклама в града

В последната една година са премахнати над 300 нерегламентирани рекламни елемента на територията на София, което показва колко сериозен е проблемът и колко сериозно е визуалното замърсяване на града.

За това информира Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет (СОС), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира новата наредба за регламентиране на рекламните елементи в София.

„Предвижда се ограничение за партерната реклама, която е най-общовъзприемана, защото е на нивото на очите, когато се движим по улиците. Промените предвиждат максимум 20% от витрините да бъдат с рекламни послания, обясни общинският съветник. – Сега на практика няма никакво ограничение и има примери, при които целите витрини стават рекламни пана и билбордове, а някои от тях са с доста сериозни размери. Идеята е да се постави ограничение за такъв тип реклами."

Зарков посочи, че проучване на практиките в някои европейски градове показва, че в съответствие с възприетата градска политика там ограниченията за партерна реклама са между 10 и 30%.

„Практиките са взети от Франция, от Австрия, от държави, с които обичаме да се сравняваме и се надяваме да бъдем като тях", обясни общинският съветник. – Важно е да уточним, че в момента текат т.нар. писмени консултации и всички заинтересовани страни могат да подадат своите идеи за промени в така предложения проект за наредба. Разумните предложения ще бъдат отразени и наредбата ще се приеме във вид, в който да се постигне добър баланс между всички интереси. Защото от една страна са интересите на бизнеса, на предприемачите, а от друга страна градската среда е на всички нас и тя трябва да бъде удобна и приятна като визия за придвижване".

Зафир Зарков напомни, че подобряването на цялостната визия на София и създаването на по-уютна среда на живот е един от основните приоритети на Столична община.

„За разлика от новата наредба, сега действащата (чиято последна промяна е била преди около пет години), до голяма степен не отговаря на настоящата ситуация в града, подчерта той. – Именно поради тази причина бяха обследвани техническите възможности и очакванията на хората за визията на града. Наредбата е ориентирана към унифициране на рекламните елементи и преместваемите обекти и много по-сериозен и строг контрол."

Според Зарков настоящата наредба няма да позволява рекламни елементи в първа зона с изключение на тези, които са на спирките на градския транспорт и т.нар. покривна реклама.

Той е категоричен, че ще отпадне възможността за покривна реклама на историческия център на града.

По думите на общинския съветник калканните стени на сградите много често се използват за отправяне на рекламни послания.

„Предвиждахме известно ограничение на процентите, които заемат рекламните послания, защото те често са целия калкан на сградата, каза Зарков. – Това безспорно е сериозно въздействие върху визуалното възприятие на градската среда. Има предложение за ограничаване, както процентно, така и за забрана за първа и втора зона. Вече постъпиха искания от асоциации на рекламния бизнес да бъде преразгледано това предложение и да има възможност да се допуска, макар и с ограничения. Това е въпрос на дискусия, който ще бъде обсъден."

Що се отнася до развитието на пешеходните пространства в столицата, Зафир Зарков обясни, че ще има технически указания към всички съоръжения включително и т.нар. летни градини към заведенията, които трябва да отговарят на конкретни изисквания за достъпност, за визия, за да може градът ни да бъде по-приветлив и красив.

Как ще се промени законът т.нар. мешове? Ще се промени ли броя на билбордовете в София? Ще се увеличава ли регламентираното отстояние между различните рекламни елементи? Какво ще се случи с т.нар. дигитална външна реклама? Забранява ли се този вид реклама или има ограничения? Какви промени ще има при мегамега бордовете?

Вижте целия коментар във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 5 години
София трябва да се грижи и бори с безконтролното строитрелно оцвъкване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още