IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за издаване на дългосрочни визи за сезонни работници ще бъде намален

Важно е да капитализираме постигнатото от българското европредседателство, каза външният министър Екатерина Захариева

16:12 | 17.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БСК</em></p>

Снимка: БСК

В момента тече съгласувателна процедура относно промени в Наредба за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, като една от предвидените промени е именно намаляване на срока за издаване на дългосрочни визи за сезонни работници от 35 работни на 15 календарни дни, а останалите промени също са насочени към облекчаване на административните процедури. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на днешната дискусия на тема "Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС - социална и икономическа сигурност", цитирана в прессъобщение от Българската стопанска камара (БСК).

Според Екатерина Захариева се очаква обнародване на споразумението с Молдова, за да влезе в сила. На финалната права е и споразумението с Армения. На украинската страна е изпратен проект на споразумение, но все още се очаква отговор и реално започване на преговори. В ход на подготовка е посещение на българския министър на труда и социалната политика във Виетнам, където една от темите за двустранни разговори ще бъде именно вносът на работна ръка.

Външният министър обърна внимание още и върху необходимостта от възстановяване на българските позиции на пазари в други части на света, вкл. Африка, Близкия Изток и Азия, съобщават от БСК. По думите ѝ е факт, че административните процедури по наемане на работници от трети страни са бавни, като затова предстои да бъде организирана работна среща, посветена именно на тези проблеми и търсене на конкретни решения. 

В изказването си пред участниците във форума председателят на АИКБ Васил Велев подчерта, че работодателските организации поставят на общественото внимание три нови национални цели – присъединяването на България към Шенген, към ERM II и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В тази връзка, той сподели, че АОБР вече е с една крачка напред, тъй като от началото на 2018 г. асоциацията е член на бизнес комитета на ОИСР – BIAC.

„Приоритетите на българската външна политика трябва да произтичат от икономическите интереси“, категоричен бе Васил Велев. В този контекст, той акцентира върху необходимостта от постигането на двустранни споразумения с максимален кръг държави извън ЕС за внос на работна ръка у нас, поради засилващия се недостиг на човешки ресурси за българските предприятия.

Положителна оценка за приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС изказа и изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, който също се присъедини към говорилите преди него по въпросите за бъдещите приоритети, вкл. относно двустранните спогодби за наемане на работна ръка.

В отговор, министър Захариева предостави информация за постигнатото до момента по отношение на членството на България в ОИСР, Шенген и ERM II, като изрично подчерта активната роля на работодателските организации в този процес, както и тяхната категорична и ясна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още