IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община трябва да мие улиците два пъти месечно от май до септември

Съдът задължи общината да съобщава във Facebook колко е мръсен въздухът в София

14:14 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да създаде на сайта си и на страницата си във Facebook пряк достъп до системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в реално време, съобщи БТА.

Съдът отмени част от определението си от 8 юли по делото за мръсния въздух срещу Столична община, като вместо това го разшири и задължи общината да представи по делото план за засаждане на дървета за 2020 г. 

СГС  задължава общината да мие машинно улиците по два пъти месечно от май до септември, като средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка.

Един път месечно трябва да се мият улиците и от октомври до април, ако времето позволява. Графикът за миене трябва да се публикува на сайта на общината, както и да се публикува справка за извършеното всеки месец.

Друго задължение постановено от съда е Столична община да обявява справка за броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона "Първа" и превозни средства до 3,5 тона в зона "Център", които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове.

Освен това общината се задължава да обявява ежемесечно на сайта си и справка за броя извършени проверки, мястото, на което са извършени, констатираните нарушения и наложените наказания по прилагането на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още