IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от Индустрия 4.0 остава, но България не изостава от Европа

Според председателя на индустриална зона "Тракия Тех" хората се страхуват, че ще загубят работата си

22:25 | 11.04.18 г.
Страхът от Индустрия 4.0 остава, но България не изостава от Европа

Страхът от Индустрия 4.0 остава и е на всички нива. Това каза Георги Стоев, председател на управителния съвет на индустриална зона "Тракия Тех", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Хората на ниско ниво се страхуват, че ще загубят работата си, че някой робот ще започне да пренася, да разтоварва", заяви Стоев. "На средно ниво страхът е даже още по-голям. Хората не просто ги е страх за работното им място, а че ще дойде нов процес, нова технология и те няма да знаят какво да правят".

Според него това обикновено е свързано и с повече разходи, а на висшия мениджмънт с всичко това просто не му се занимава.

"Да, започва да се появява разбиране, но с за цялата култура и трасформация ще трябва да мине доста време. Не смятам, че това е процес, характерен само за България. Европа в сферата на дигиталната индустриализация изостава от някои други държави", продължи той.

Тракия Тех обособява от икономическа зона Тракия Пловдив индустриите, които са по-технологично зависими, уточни гостът. По думите му проектът е "част от опита да променим целия облик, не само на Тракия Пловдив икономическа зона, но и на цялата българска индустрия" - от такава, "каквато бяхме свикнали да бъде - основно привличаща инвеститори, които чакат да привлекат нископлатен труд, да изнасят нискотехнологични процеси", към индустрии, които привличат много повече от инженерния талант и високите технологии.

"За това съществува и тази добавка "тех" в името", заяви Стоев. "Преди всичко това е опит да дигитализираме някои традиционни индустрии, да ги подобрим технологично и едновременно с това да създадем няколко нови инкубатора, които да дават нови решения за индустрията". 

Каква е разликата между дигитална индустриализация и автоматизация? Къде е България по пътя към въвеждането на новите технологии в различните индустрии? Как се оценява бизнес средата в България? Защо Тракия Тех има колокации в други български градове? Какви са спецификите на Габрово като регион и защо е привлекателен за инвеститорите? Какъв е процентът на заетите в промишлеността? Умряла ли е българската индустрия или се е трансформирала и по какъв начин? Оцеляло ли е българското машиностроене?

Повече вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още