IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Мораториумът върху лекарствата беше опит за реформа

Новият закон няма да изкорени корупцията, но е крачка в правилната посока, обяви вицепремиерът

17:46 | 23.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Мораториумът върху нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания беше опит на правителството да направи реформа и така да се ограничат злоупотребите в здравеопазването. Според него темата не е била достатъчно добре обяснена на обществото и заради това се е стигнало до масовото недоволство.

Припомняме, че в крайна сметка мораториумът върху плащането на нови иновативни лекарства за 2018 г. отпадна, след като в четвъртък депутатите единодушно гласуваха на първо и второ четене актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година.

Актуализацията на бюджета на касата позволи средства за 32 нови молекули. 

"За да вземаш правилни решения в политиката, освен техническото изпитваме на нещата, трябва във всеки един момент да се убедим че притежаваш необходимото доверие. Когато се получи криза на обществото мнение, когато обществото мнение е убедено, че по този начин се ограничават правата на болните, не остава много избор", уточни Дончев.

Според него изминалата година е била изпълнена с "остри политически страсти", но въпреки това няма напрежение в управляващата коалиция, въпреки критиките по някои теми от страна на Валери Симеонов.

Относно новия антикорупционен закон, Томислав Дончев обясни, че целта била да се изкорени корупцията и това нямало как да се случи без държавата понякога да влиза в личното пространство.

"В крайна сметка, цялото правораздаване и репресивната роля на държавата е свързана с ограничаване или отнемане на права. По какъв начин иначе да се борим с корупцията. Опитът от последните почти три десетилетия показва, че корупцията със заклинания, с декорации до момента не е преборена“, каза вицепремиерът и добави, че почти няма световно прилаган способ за борба с корупцията, който да не е изпробван в България.

По думите му се създават свръхочаквания, което само по себе си било опасно. "Нужда от подобен орган има и нужда от подобен закон има. Дали той ще допринесе за борба с корупцията по високите етажи на властта – да. Дали ще има ефект – да. Дали това ще изкорени корупцията по принцип - това вече е илюзия", заключи Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 1
ГОчО
преди 6 години
Господин Дончев дообрите намерения ги обещахте преди 10 години това са две петелетки .....при лошия социализъм справка 50-60 год вижте какво се направи.....вече близо 30години Демокрация направете един сравнителен анализ ......защо и младите днес да не знаят какво са направили Родителите Ви....а днес вие какво правите за тях....и тогава България бе последна след Германия,Чехия,Унгария,Полша,Русия......нема времеееееза нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още