Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Трима нови министри в новия служебен кабинет*

Икономиката поема Даниела Везиева, Валери Белчев ще управлява финансите, Христо Алексиев ще е начело на Министерството на транспорта

Трима нови министри в новия служебен кабинет*

Очаквано Стефан Янев ще остане служебен премиер и на новия служебен кабинет. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трима нови министри има в новия служебен кабинет, който президентът Румен Радев ще представи по-късно днес. Съставът на кабинета става ясен от Указ на президента, публикуван в извънредния брой на Държавен вестник днес.

В промените няма изненади, след като от дни се спекулира, че двама от най-популярните министри - на икономиката и на финансите - Кирил Петков и Асен Василев, вероятно ще оглавят нов политически проект и ще участват във вота за Народно събрание след два месеца. Третото обсъждано име бе на транспортния министър Георги Тодоров, който излезе под светлините на прожекторите в последните седмици заради поръчката за удълбочаване на два плавателни канала във варненското пристанище на стойност 393 млн. лв. 

Още по темата

Ето и пълния състав на новия кабинет, цитиран от БГНЕС:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на
европейските средства;

Валери Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

С Указа на президента се прекратяват и правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май 2021 г.

Държавният глава назначи служебното правителство на 12 май, след като 45 Народно събрание, избрано след вота на 4 април, не успя да излъчи кабинет.

Това ще бъде третото служебно правителство, което Радев назначава. Първото бе на проф. Огнян Герджиков, който Радев натовари да бъде служебен премиер, дни след като положи клетва през януари 2017 г.

Така Румен Радев ще бъде първият в най-новата ни история държавен глава, чийто мандат започва със служебен кабинет и завършва с такъв.

Малко след обявяването на имената от пресслужбата на Румен Радев изпратиха информация за новия състав на кбинета.

Валери Белчев има магистърска степен по публична администрация от „Харвард“. Той е магистър и по финансови и банкови техники от университета Paris 2 Pantheon-Assas. Белчев е доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително CCF HSBC, Credit Agricole Indosuez, Fortis Bank и Societe Generale. През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с Rothschild & Cie и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

Христо Алексиев, който ще бъде служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщеният е магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Притежава редица квалификации и сертификати от „Импириъл Колидж Лондон”, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Той е ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор, в това число и Интермодален терминал Пловдив.

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков. Като такъв прекратява първата процедура за концесиониране на летище София поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата.

Даниела Везиева ще бъде служебен министър на икономиката. Тя завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов с допълнителна   квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор по икономика НВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по  проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление   от 2003 г. От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски  училища. От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката. От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор. От 18 май 2021 г. до сега е съветник към Министъра на икономиката.

*Обновена към 9.28 часа. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати