IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристически инспекторат ще прави последващ контрол на хотелите

Николина Ангелкова обеща строг контрол за спазването на категоризацията

11:58 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С промените в Закона за туризма ще бъде създаден туристически инспекторат, който ще проверява спазват ли се изискванията, след като даден хотел е бил категоризиран. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова телевизия на фона на оплакванията от лоши условия в редица хотели у нас. 

Министърът посочи, че вижда пропуски в контрола и посочи, че инспекторатът ще се грижи само за последващия контрол. 

„В момента тези правомощия са в Комисията за защита на потребителите, но до ден днешен, особено за кошмарния хотел в Чифлика, не сме получили искане от КЗП за отнемане на категорията”, обясни министърът на туризма.

Сега Министерството на туризма може да дава само предписания и глоби, посочи тя.

Съгласно закона към днешна дата само по искане на КЗП може да се отнеме категорията, допълни Ангелкова. И поясни, че Комисията не сезира министерството и то е с „вързани ръце“.

„В момента чакаме друг орган да ни сигнализира, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди“, заяви тя и обеща по-строг контрол как се прави категоризация на хотелите.

И през новия летен сезон ще се разчита на сезонни работници от трети страни в туризма, каза министърът. Работодателите, които миналата година са разчитали на хора от Украйна, Молдова и Беларус, ще продължат да го правят, посочи тя.

Очакванията за летния сезон са за ръст от 5-10 на сто.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още