Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

УниКредит: Инвестициите ще са основен двигател на растежа в България занапред

Страната заслужава по-висок кредитен рейтинг, коментира главният икономист за ЦИЕ на банката

УниКредит: Инвестициите ще са основен двигател на растежа в България занапред

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Процесът на възстановяване в България, подобно на останалите страни от Централна и Източна Европа, започна с износа. С известно забавяне към него се присъедини и потреблението, а последни – инвестициите, като в България това се случва след период на стагнация от шест години. Очакваме обаче именно инвестициите да бъдат основният двигател на растежа на икономиката в страната през следващите години, заяви Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, на пресконференция на развитието на икономиката в региона.

Най-доброто за България от гледна точка на растежа предстои. „Нашата прогноза е за 4,4% през тази година и за известно забавяне през 2019 г. до 4,2%“, заяви той. Важното според банката е, че ако целият растеж на ЦИЕ се материализира, за периода от 2015 до 2019 г. растежът на България ще бъдат вторият по сила след този на Румъния.

Частното потребление продължава засега да бъде основен двигател на растеж, но факторите, които го подкрепят, се променят. С основна роля за възстановяването му беше увеличаването на работните места през миналата година. „През тази и следващата година смятаме, че водеща роля за продължаващото силно представяне ще има увеличаването на финансираното с кредити потребление заради ниските лихви“, поясни Павлов.

Още по темата

Ускорението на БВП се очаква да дойде от инвестициите и това вече започва да се случва. През 2017 г. е отбелязан ръст от 4% на инвестициите, което е забележителен резултат за последните 10 години, особено след много тежкия комулативен спад от 40% през периода, смята Павлов. Макар банката да няма точни данни по нейна информация капиталовите разходи са спаднали с 3% през миналата година, което означава, че ръстът при частния сектор е от 7%.

Инвестициите в жилищното строителство на частния сектор са подкрепили в най-голяма степен ръста на инвестициите през 2017 г., като банката очаква ново ускоряване на растежа през 2018 г. По отношение на цените на жилищата обаче банката смята, че все още не е налице балон.

Според прогнозите на банката с приближаването на икономиката към пълна заетост се очаква създаването на нови работни места да се забави през следващите две години. За последните 12 години 2017 е била годината с третото най-добро изменение в броя на заетитите и населението в работоспособна възраст.

Налице е обаче възможност на заетостта, тъй като икономическата активност в България е ниска – 71,3%, а делът на младите неработещи и неучещи хора – най-високият в ЦИЕ с 16,1%. Затова са необходими повече и по-добре обмислени мерки от правителството с цел повишаване на заетостта, коментира Павлов.

Недостигът на работна сила нараства и вече е най-големият проблем на корпоративния сектор. Над 40% от мениджърите в промишлеността посочват липсата на кадри като основна пречка за по-нататъшните им планове за експанзия на бизнеса. Положението обаче не е толкова критично колкото в Чехия, Полша и Унгария, където този процент на отговор е над 90%.

Със задълбочаването на недостига на работна сила нарастването на заплатите се очаква да остане значително. Има сектори, в които то се увеличава по-силно от средното за цялата икономика, но и други, в които се случва точно обратното – например професионална дейност, административни и поддържащи услуги.

По отношение на бъдещето на страната, по-конкретно от гледна точка на приемането ни в еврозоната, главният икономист за ЦИЕ в UniCredit Дан Букша коментира, че номиналните критерии за влизане в зоната се изпълняват от България и те не било трябвало да бъдат проблем.

Реалният проблем обаче е свързан с конвергенцията, където БВП на глава на населението все още е на около половина по-ниско спрямо средното за ЕС. „Затова приемането на България в еврозоната вероятно ще бъде политическо решение, защото България няма да изпълни това изискване през следващите 5-10 години“, заяви Букша.

Има редица ограничения пред страната ни от гледна точка на европейските инвеститори и институции. На първо място е върховенството на закона. Процентът на корупция все още е един от най-високите в Европейския съюз и преборването му ще отнеме доста време. „Това обаче е един от най-важните въпроси за европейските власти“, коментира икономистът.

Другият проблем, отбелязван от инвеститорите, е банковата реформа и най-вече надзора от Европейския банков съюз. Никой не смята, че банките не могат да се представят по-добре, но основният въпрос е свързан със здравето на банковата система, обясни Букша. Под надзора на БНБ имаше фалитът на Корпоративна търговска банка и „това ще преследва България още дълго време. Това е и една от основните причини България да няма по-висок кредитен рейтинг“, продължи той.

Последният елемент, по който трябва да отговорим, е опазването на границите с оглед приемането ни в Шенген и според банката е нужно да се положат много повече усилия за гарантирането на сигурността ѝ. „Ако погледнем към бюджетните условия, България е една от малкото държави, които могат да си позволят да инвестират пари за сигурността на границите си, коментира Букша. Положителното според него е фактът, че има желание да се върви в преодоляването на тези проблеми.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
7
 
4
крас до: ivanrog
преди 1 година
Няма профилна снимка
А приемаш ли ГИНКА да тегли кредит за жилище , а ти да и го плащаш?!!

То е същото както и с ЧЕЗ!!

ГИНКА тегли заем и става собственик на ЧЕЗ , а ние милионите българи с цената на тока иго плащаме!!

Същото е и с АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ве !!
Заема който плащаме на кредиторите им е 13,2 милиарда лева!!!

КРАСИВИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДКИ В КОИТО СА ВПРЕГНАТИ КАТО ТРИ СИНДЖИРА РОБИ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ!!

СТАВА ЛИ ТИ ЯСНО СЕГА ЗАЩО ТОКА НА АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ И ТОЛКОВА СКЪП СПРЯМО ТОКА НА ТЕЗ 2 ?!

Не коментирам, това дали те работят или НЕ, само те питам ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ТОВА ДА ПЛАЩАШ ЗА РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ на тези американски централи, А ЕДНАТА ОТ ТЯХ ИЗОБЩО ДА НЕ ПОДАВА И ЕДИН КИЛОВАТ В МРЕЖАТА НА НЕК , защото тока който изнася е с отделен електропоровод и е САМО ЗА ТУРЦИЯ!!

КОЙ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТАЗИ "АМЕРИКАНСКА ЦЕНТРАЛА НЕ РАБОТИ ИЗНАСЯ ТОКА ЗА ТУРЦИЯ И КОЙ И ГО ПЛАЩА?!

Естествено българското народонаселение, което става все по малко , а товара става все по голям!!

Докога ще издържи според теб магарето в което са ни превърнали и управляващи и опозиция?!
1
 
11
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Благодаря от инвеститори като ГИНКА !!

Тя тегли заеми за да закупи активите на ЧЕЗ , а ние и ги плащаме с цената на тока!!

На тази ИЗМАМА вие инвестиция ли му викате??
За мен това е ОМРАЗЕН ДЪЛГ отговорност за който имат и двете страни по залога споразумели се в отсъствието на ТРЕТАТА ЗАДЪЛЖЕНА ДА ПЛАЩА ДЪЛГА СТРАНА !!

Ами "американските" МАРИЦИ, които ни спретнаха без да знаем дълг от 13,1 милиарда лева?? Обслужването на заема бе вкарано от КЕВР в цената на тока!!
Къде е представителността на милионите българи на които е натресен този ДЪЛГ?!

За това безумие при което "АМЕРИКАНЦИТЕ" придобеват МАРИЦИТЕ, а ние простосмъртните наивници им плащаме ЗАДЪЛЖЕНИЕТО към БАНКИТЕ - КРЕДИТОРИ , през 2013 година бе информиран ЦАЦАРОВ!!

ДОСЕГА НИ ВОПЪЛ НИ СТОН ОТ ПРОКУРАТУРАТА.

Как приемате господин Цацаров ние да плащаме без да сме уведомени ОМРАЗНИЯ ДЪЛГ на някакви "американски" тарикати , при което не НИЕ , а ТЕ се превръщат в СОБСТВЕНИЦИ НА АКТИВИТЕ?!

ПОДОБНА НАГЛОСТ КОРУПЦИЯ И БЕЗОЧИЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМА НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА!!
2
 
10
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Чакай, чакай, чакай! Кои инвестиции? Че нещо кредита за покупка на празно жилище, не мога го приема за инвестиция. Миналата година ясно показа, че индустрията е намалила инвестициите, а отделно заявиха, че и тая година ще има намаление. Да, държавата трябва да увеличи капиталовите разходи, че иначе горят средствата от ЕС, отделно и след две нулеви, хайде много слаби, години е нормално да има там ръст. Отделно добавете постоянния ръст на заплати и намалените печалби на компаниите, то нормално всичка отива в...
7
 
7
 
1
преди 1 година
До 2030-та един град смехономика, основно чуждестранни компании докато им е изгодно в БГ с работещи в тях малко по-млади хора, че даже и свестни, 5 човека, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, особено в ромската провинция, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет ще ги събирате на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове предстои да изгърми, както и балончето на целият глобален кретено-масонски капитализъм. Успех с планетарните промени ;)

Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева