IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В завод "Миджур" не са отстранени пропуските при складиране на боеприпаси

Необходима е незабавна намеса, съобщи Прокуратурата

14:38 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Спешна проверка на Върховна административна прокуратура (ВАП) бе проведена в завод „Миджур“ в село Горни Лом, където при производствената авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души.

До главния прокурор е постъпил сигнал от кмета и председателя на общинския съвет в Чупрене, че не са взети мерки за безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, съобщи  Прокуратурата.

Взривните вещества се намират в складове на завода. В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени животът и здравето на населението.

Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от екоминистерството съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества.

За инцидента от 1 октомври 2014 г. Окръжна прокуратура – Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд – Видин. 

След разпореждане на главният прокурор Сотир Цацаров е започнала спешна проверка на ВАП.

Теренът и сградите на завода принадлежат на „Миджур манеджмънт кънстракшън“ ЕООД, а оператор на взривните вещества е „Видекс“ АД.

Не са спазени специални закони: липсва на договор за въоръжена охрана за 5 взривни склада, не са представени документи, за да докаже „Видекс“ АД наличието на собствени или наети складови помещения, в завода няма локална система за ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението.

Това според ВАП може да доведе до опасности за широк кръг лица. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса.

Прокуратурата е ангажирала министъра на вътрешните работи, който ръководи Съвета за намаляване на риска от бедствия, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене, за да бъдат предприети превантивни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още