Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Владислав Горанов: Корупцията е по-скоро емоционална квалификация

Всички държави от ЕС са категорични, че мястото на България е в Шенген, каза премиерът Бойко Борисов

Владислав Горанов: Корупцията е по-скоро емоционална квалификация

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на форума „Годишна среща на бизнеса с правителството“, организиран от в. „Капитал“.

Още по темата

Форумът трябваше да бъде открит от президента Румен Радев, но той не присъства. По програма държавният глава трябваше да е и първият участник в първия панел на събитието. От прессекретариата на на Президентството съобщават, че неотложни ангажименти са попречили на Радев да участва в дискусиите. 

„Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и нека не забравяме, че корупцията е по-скоро емоционална квалификация. Когато има правила и те се спазват, нерегламентираните практики остават по-скоро вестникарско внушение. Присъединяването на България към еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка“, каза по време на форума Горанов. 

По думите  му ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове отколкото при другите страни в ЕС. В периода 2000 - 2016 г. производителността на труда се вдига средно с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9%.

Според него е необходимо категорично продължаване на политиката за увеличаване на минималните доходи, за да достигнат те средните нива в общността. 

Целта на България е да се издигне по равнище на доходите поне до долната част на средната класа в Европа

„Целта на България е да се издигне по равнище на доходите поне до долната част на средната класа в Европа“, каза той. От изказването му стана ясно още, че  нагряването на пазара на труда, което се наблюдава в момента, е възможност бизнес процесите да се подобрят. Това обаче може да стане само, ако се инвестира в образование категоричен е министърът на финансите.

Според Горанов тези инвестиции ще намалят диспропорцията между бедни и богати, както и между образовани и необразовани.

Той посочи като основен проблем за намиране на кадри за бизнеса състоянието на висшето образование. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина.

Според него обаче тенденцията се обръща, защото от 2012 г. до 2016 г. у дома са се върнали 40 хил. души и то предимно млади хора.

„Всички държави от ЕС са категорични, че мястото на България е в „Шенген“, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов по време на своето обръщение към бизнеса.

Според него България и Македония дават „голям“ пример, че и на Балканите има държави, които работят заедно и отварят пътя си напред.

Сега е моментът Балканите да демонстрират разум и да докажат на Европа, че не създават проблеми, а са добро място за инвестиции, добави министър-председателят. "Ние сме си свършили работата, но нека не забравяме, че границата не е непробиваема. Без добрите ни отношения с Турция нямаше да се справим", смята Борисов.

Още по темата
„Ние като държава трябва много добре да си направим сметката, запазвайки изключителната си лоялност към ЕС и НАТО, но дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави. Да изгубим ние транзита в полза на Гърция, Турция и Италия, не считам, че е нещо, което български политик би одобрил. А там, където, практиката показва, има газопровод, там няма и войни“, коментира Борисов.

Той определи конфликта между Хърватия и Словения като „смешен“. „Двете страни трябва да се разберат за това заливче – защото то е едно такова малко заливче, ако го видите на картата, ще се смеете, че ако влезете във водите в Хърватия, вече ще сте в Словения. А не може да се влиза по бански в другата държава“, обясни Борисов.

Премиерът коментира и темата за инфраструктурата на Балканите. „Каква беше оста досега – София - Истанбул, София - Белград, София - Солун и оттам нататък Балканите ги няма. Аз съм изключително благодарен, че дори на пресконференцията с Ангела Меркел се съгласихме основната ос, която сме длъжни да направим, е София - Скопие -Тирана - Кьолн“, допълни той.

Вече сме правили 7 срещи относно трети мост на река Дунав и 2 месеца след срещата участниците от нея са ареста. Не е смешно. Тамън се договорим, и ги няма.

Борисов изрази надежда, че най-после румънският модел ще проработи и съседката ни ще разполага със стабилно правителство. „Вече сме правили 7 срещи относно трети мост на река Дунав и 2 месеца след срещата участниците от нея са ареста. Не е смешно. Тамън се договорим, и ги няма", каза Борисов с обичайния си шеговит тон. 

По думите му третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се „натискат да дават кредити“, „трябва да има жп линия, да има магистрала, защото като тръгнем да правим бизнес с Албания, Македония и др., ни трябват няколко денонощия, за да се пренесе един товар. А това е прекрасна част на Европа с може би най-добрите ареали за животновъдство, прекрасно място за туризъм и страхотно място за инвестиции“, обясни премиерът.

Той упрекна опозицията, че не е избрала много добре момента, в който да внесе вота на недоверие към кабинета, защото управляващите не са могли да се защитят подобаващо заради ангажиментите си по европредседателството.

„Не отидох заради уважението ми към парламента, и аз съм човек, като ме нападнат, ще отвърна и няма да внимавам дали е на каруцарски език и дали председателствам Съвет на ЕС“, посочи Борисов. 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
5
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
Това, като го изрича, не му ли остава един такъв л@йнян привкус в устата?! Някак си не го ли е срам? Поне да беше казал, че има проблем и борбата с него е много трудна и сложна. Което всъщност ще е тотално вярно твърдение, понеже най-трудните битки човек води сам със себе си...
1
 
4
 
9
преди 2 години
"Новият български премиер Бойко Борисов обяви война на корупцията. "
goo.gl/uMhhFV
Датата - 1.08.2009та.
Е...победил я е!
1
 
11
 
8
преди 2 години
"Аз съм изключително благодарен, че дори на пресконференцията с Ангела Меркел се съгласихме основната ос, която сме длъжни да направим, е София - Скопие -Тирана - Кьолн“

Карай до Вашингтон , Бока ...
10
 
4
 
7
преди 2 години
Толкова много сили за обсъждане аспектите на корупцията без зачитане, че корупцията е незначителна спрямо вредното влияние от парите.
Сега най-големите щети са от пренебрегването на вредното влияние от парите.
Абсолютизирането на вниманието към корупцията подпомага увеличаването на щетите.
0
 
18
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
Вероятно Горанов е казал това в момент на силна емоция, говорейки, в качеството си на жених, за корупцията като за булка с добра зестра.

Още от Икономика и политика
НС обсъжда утре удължаване на извънредното положение и актуализацията на бюджета