IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на лекарите ще се повишат с 800 лв. според нов колективен договор

За професионалистите по здравни грижи увеличението е с 550 лв.

18:39 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ гарантира повишаването на заплати на лекари и медицински сестри.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация „Подкрепа“ и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора. Подпис под документа постави и здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели, съобщават от министерството.

Работодателските организации, които решат да подпишат колективния трудов договор, имат тази правна възможност да го направят и на по-късен етап.

Новият колективен трудов договор предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

„Повишаването на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да  гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа“, посочи Сербезова.

На подписването присъства и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. „Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България“, отбеляза Гьоков.

По думите на Сербезова сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. „Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още