IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засегнатите от пандемията автобусни фирми може да получат еврофинансиране

Търсим общ подход за подпомагане на автобусния бранш, каза министърът на транспорта

16:28 | 11.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Съществуват възможности за европейско финансиране за подпомагане на автобусния сектор. Търсим общ подход за подпомагане на автобусните фирми, засегнати от икономическите последствия от пандемията COVID-19. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на днешната среща с представители на автобусните превозвачи.

Той се обяви за ясни и целенасочени мерки, подкрепени от държавата, които да подпомогнат бизнеса в тази трудна ситуация. В лицето на министерството имате партньор за намирането на административни и нормативни решения. Моето желание е да не делим компаниите на малки, средни и големи, а да търсим общ подход, засягащ всички предприятия“, изтъкна министър Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Желязков припомни, че част от средствата по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са прехвърлени към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на обща стойност 162,5 млн. лв., като се търсят още решения на ниво европейско финансиране. 

Мярката „60/40“ е променена за автобусните превозвачи на „80/20“., напомни още той. Има предвидени и различни финансови и кредитни инструменти, както и данъчни облекчения, засягащи и този сектор. Той подчерта, че Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също дава възможности за подкрепа на автобусните предприятия.

От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа. За изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Предвидените средства са 40 млн. лева и ще се осигуряват по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

По време на разговорите превозвачите представиха своите предложения за прецизиране на досега действащите мерки, както и търсене на нови възможности за подпомагане на сектора. Обсъдени бяха и промени в Закона за автомобилните превози, както и възможностите за инкриминиране на нерегламентираните превози.

Още в началото на епидемията у нас от Конфедерацията на автобусните превозвачи алармираха за очаквани масови фалити на фирми за автобусен превоз заради липсата на пътници в условията на извънредното положение. В писмо до транспортния министър Росен Желязков от бранша настояха държавата да приеме пакет от мерки за подпомагане на бизнеса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още