IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравни инспектори излизат на протест заради ниски заплати

Служители смятат, че обещанието за увеличение няма как да бъде изпълнено заради наредба на финансовото министерство

09:52 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На своя професионален празник днес служителите от регионалните здравни инспекции в много градове в страната ще излязат на протест, съобщава БНР.

Недоволството им е предизвикано от ниските заплати в сектора и неспазените обещания за 15% увеличение.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички служители в регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще получат увеличение на заплатите със средно 18 на сто заедно с месечните възнаграждения за март. Това ще е първото увеличение на заплатите им от 2008 г. Част от работниците в момента получават минималната работна заплата.

Протести ще има, тъй като много служители смятат, че обещанието на здравното министерството няма как да бъде изпълнено заради наредба на финансовото министерство.

В Пазарджик, Варна, Добрич, Кърджали, Габрово и Русе работещите планират мирен протест. В други градове техните колеги ще ги подкрепят, като носят лентички „протест“ през целия ден или чрез декларации.

Няма как да получим 18% увеличение на заплатите, заяви здравният инспектор Вили Славова.

Според нея причината е в наредбата на Министерството на финансите с правила за увеличаване на заплатите на държавни служители и на работещи в държавни институции.

„При годишна атестационна оценка 3 увеличението може да бъде от 5 до 7%, за двойка е до 10%, а за единица е до 15%, но такива оценки рядко се поставят“, каза Славова. И добави: „В здравното министерство знаят това… Просто трябва да се промени законодателството“. Според нея ръководството на РЗИ е съпричастно с исканията им.

Славова съобщи, че се готви национален протест на служителите от РЗИ, който ще се проведе на празника на здравния работник – 7 април, пред Министерството на здравеопазването. 

Според здравните инспектори обещаното увеличение на заплатите не е достатъчно, за да се решат проблемите в сектора. Те твърдят, че са демотивирани, а работата им изисква висока квалификация. Както и че натоварването става все по-голямо, тъй като служители масово напускат работа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още