IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Краят“ за Coinbase е едва началото за крипторегулациите

Като се има предвид, че SEC започна разследване срещу дейността на борсата, това изглежда повече като начало на задаването на някои трудни въпроси

16:43 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преди няколко дни главният адвокат на Coinbase Global Inc. отхвърли обвиненията на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), че дигиталните токени, които борсата предлага на своите клиенти, всъщност са нерегистрирани ценни книжа. „Coinbase не предлага ценни книжа“, заяви Пол Грюал в публикация. „Край на историята“, допълни той.

Край? Като се има предвид, че SEC започна разследване срещу дейността на Coinbase, това изглежда повече като начало на задаването на някои трудни въпроси за бизнес модела на криптоплатформата и прогнозите за нейната бъдеща печалба на фона на последния брутален пазарен срив. Утопичното състояние на криптосектора ще бъде надзиравано по начини, които е много вероятно фундаментално да променят пазара на дигитални валути, пише Лайнъл Лоран в материал за Bloomberg.

И докато потребителите търпят загуби, а политиците се страхуват от ответна реакция, расте натискът върху регулаторите за повече контрол и гаранции – макар и закъснели – че пазарните разпоредби се спазват. Властите имат пред себе си множество потенциални цели, които може и да имат перушина и да квакат, но не са патици: подобни на банкиране кредитни продукти, които обаче не са обект на подобен на банковия надзор; заместници на дигиталния долар, които не са подкрепени от самия долар; търговски платформи, които не са регистрирани борси; както и инвестиционни монети, които не са ценни книжа.

За Coinbase може да се окаже трудно да избегне надзора като последица от всичко това. Дори и без да правим опит да предвидим резултата в този конкретен случай, документите за първичното публично предлагане на платформата дават да се разбере, че класифицирането на криптовалутите като ценни книжа носи „висока степен на несигурност“. Усилията на самата платформа да направи оценка на риска даден токен да бъде приет като ценна книга не означава, че регулаторите ще се съгласят с нея. Когато SEC заведе дело за това дали рипълът е ценна книга през 2020 г., Coinbase реши да изпревари събитията, като прекрати търговията с токена на платформата си.

Знаем мнението на SEC за някои други токени, които приема, че отговарят на дефиницията за ценна книга, което комисията сподели след ареста на бившия служител на платформата, обвинен в търговия с вътрешна информация. Срам - не срам, необичайната търговия първо е била забелязана от потребител в Twitter. И докато Coinbase твърди, че извършва „строг процес на проверка“, който предпазва потребителите и държи ценните книжа извън платформата, за SEC изглежда тя не успява да прави нито едното, нито другото.

Цената на акциите на Coinbase през последните месеци. Графика: Bloomberg

Това обикновено не е от ключово или фатално значение за криптоплатформите. Когато SEC погна конкурента Poloniex миналата година по обвинения, че управлява нерегистрирана борса, паричната санкция бе едва 10,4 млн. долара. Coinbase със своите 7,4 млрд. приходи за 2021 г. може да плати тази сума, без да ѝ мигне окото.

Но ако проверките доведат до създаването на една по-смирена и регулирана Coinbase – фактът, че тя не е регистрирана борса и брокер тормози председателя на SEC Гари Генслър – това би застрашило бизнес модела ѝ на прибиране на тлъста печалба от милиони играчи, надяващи се да забогатеят с криптовалута.

Coinbase излезе на борсата миналата година, получавайки щедра оценка от 87 млрд. долара на базата на надежди за печалба, а не толкова на утопичните приказки за „интернет на стойността“. Обещанията за растеж на компанията включват листването на повече монети, наемането на още хора и предлагането на нови продукти. Всичко това обаче е застрашено – до такава степен, че фондове, контролирани от оптимист като Кати Уудс се отказаха от акции на Coinbase за първи път тази година.

За Coinbase очевидно разговорът би било по-добре да мине в друга посока – където си партнира с регулаторите за одобряване на нови правила, а не да доказва, че следва съществуващите.

Иронията е в това, че успехът на компанията я превърна в гръмоотвод за законоприлагане, както стана ясно миналата година, когато Coinbase трябваше да се откаже от кредитни продукти под натиска на SEC. Също както и Big Tech преди това, криптосекторът стана достатъчно голям и важен, за да се изправи пред първата си проверка отблизо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още