Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Новите криптоборси не ви искат парите

Вече на пазара се появяват платформи, които само събират на едно място купувачите и продавачите, оставяйки действителните трансакции на самите инвеститори

Новите криптоборси не ви искат парите

Снимка: Архив Ройтерс

Точно както акциите не могат да бъдат търгувани без борси, така същото важи и за биткойна и другите дигитални валути. Това направи криптоборсите ключов, а понякога и проблематичен елемент от бързо развиващия се свят на дигиталните валути, пише в свой анализ Bloomberg.

На пръв поглед криптоборсите изглеждат точно като тези на акциите, свързвайки купувачи с продавачи и публикувайки цени. И все пак в много отношения първите се различават значително от вторите, излагайки инвеститорите на потенциални рискове, които обаче те не могат да оценят напълно. Именно това притеснява регулаторите и подтиква новите криптоборси да търсят начини за избягване на опасностите. 

Още по темата

Какво сравнение може да се направи между криптоборсите и фондовите борси?

И двата вида борси имат обща функция – те са места за търговия с активи, но приликите свършват до тук. Криптоборсите, от една страна, държат при тях активите на клиентите, а от друга – ги таксуват за брокерски услуги  -  функции, които в света на акциите, обикновено са разделени. Това носи високи доходи на много от криптоборсите, като освен това и техните такси са много по-високи от тези на традиционните пазари. Например, втората най-голяма криптоборса в Япония Coincheck е била през миналата година почти толкова доходоносна, колкото и Japan Exchange Group – оператор на най-големия пазар на акции и деривати в страната. И друга важна разлика: докато пазарите на акции са строго регулирани, то техните конкуренти са слабо регулирани, ако изобщо са.

Какви са рисковете за инвеститорите?

Директно казано, защитите, които съществуват в света на фондовите пазари, не важат за криптовалутите. Най-голямата потенциална опасност за инвеститорите е да загубят цялата си инвестиция, независимо дали чрез кражба от страна на хакери или ако самата борса реши да излезе от пазара. При една от последните киберкражби от Coincheck изчезнаха дигитални монети на стойност 500 млн. долара през януари. Повече от половината от големите криптоборси прекратиха дейността си от средата на 2014 г. насам – някои заради хакери (включително Mt. Gox), а други, защото дейността им беше спряна от властите.

Как могат да се защитят инвеститорите?

Инвеститорите могат да съхраняват дигиталните си пари далеч от криптоборсите чрез така нареченото студено съхранение, което разбира се случва офлайн. В действителност обаче те не са склонни да го правят.

„Студеното съхранение е особено непрактично за хора, които търгуват често и на няколко платформи“, обяснява Хенри Арсланиан, директор Финансови и технологични регулации в PricewaterhouseCoopers в Хонконг.

Някои платформи пък се опитват да повишават стандартите като Gemini Trust, която е наела Nasdaq да следи за потенциални злоупотреби при търговията с биткойн и етър.

Какво става с държавния надзор?

Властите по света бавно се отварят, както за възможностите, така и за опасностите от търговията с криптовалути. Затова и към момента местните правителства взимат разнопосочни мерки. Докато Япония въведе лицензионна система за криптоборсите през миналата година, то Китай предприе по-строги действия. Малката средиземноморска държава Малта пък създаде рамка за регулиране на сектора в опит да се утвърди като местен хъб за криптовалутите.

Регулаторите правят ли всичко да защитят инвеститорите?

Многократно бяха разпространявани предупреждения към инвеститорите по отношение на волатилните цени и риска да загубят всичко. Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви през март, че е време да се сложи край на анархията и индустрията да започне да следва същите стандарти като останалата част от финансовата система. През април главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман поиска от 13 криптоборси информация за техния вътрешен контрол и за това как защитават потребителите си. Според шефът на борсата Kraken обаче лицензирането, регулирането и манипулирането на пазара не са от значение за повечето криптотрейдъри.

Как реагират криптоборсите на сегашната ситуация?

С фундаментална промяна. Появяват се ново поколение криптоборси. Новите платформи не държат активите на клиентите, а само осигуряват място за среща на купувачите и продавачите, оставяйки действителните трансакции на самите инвеститори. Новият начин на организиране на търговията ще осигури по-голяма прозрачност по отношение на операциите и таксите спрямо досегашния модел. 

Това ли ще е бъдещето на криптотърговията?

Зависи кого питате. Сам Табар, стратег в AirSwap, която работи по новия модел от април, смята че новият вид платформи ще са голямото събитие на пазара през тази година. Други обаче като Чия Хок Лай, президент на Сингапурската Финтех асоциация, е убеден, че новите криптоборси си имат своите проблеми като по-малък опит и по-слаб технически съпорт. Според Дейвид Лий, автор на книгата „Handbook of Digital Currency“, новите децентрализирани борси за търговия ще завладеят пазара в период от 5 до 10 години.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
9
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Колега напусна работа, за да отвори борса за Етериум. Като се има в предвид, че работеше от вкъщи и идваше веднъж седмично до офиса, едва ли му се отрази особено на начина на живот, но щом не се върна след това, явно е успял.

Още от Криптовалути
Как е действала пирамидата OneCoin?