IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгският продемократичен таблоид Apple Daily прекратява дейност

Според властите хиляди статии на Apple Daily са нарушили закона за националната сигурност

22:25 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

Хонконгският продемократичен таблоид Apple Daily ще спре да излиза най-късно в събота, след като националните служби за сигурност арестуваха още един негов служител, каза днес издателят му Next Digital, цитиран от DPA.

Спирането на излизалия в продължение на 26 години таблоид, който съчетава продемократични позиции с пикантни слухове за живота на знаменитостите и с разследвания на управляващите, породи тревога за медийната свобода и други права в управлявания от Китай мегаполис.

В изявление Next Digital посочва, че решението за затваряне на вестника, за който работят близо 600 журналисти, е взето "заради създалата се в Хонконг ситуация". Полицията миналата седмица замрази активите на свързани с таблоида компании и арестува петима от шефовете му в рамките на закона за националната сигурност. Днес властите арестуваха коментатор на изданието по подозрения в съглашателство с чужда държава или чужди сили.

Според властите хиляди статии на Apple Daily са нарушили закона за националната сигурност, което е първият случай, при който медийни статии стават мишена на новия закон. Apple Daily стана обект на засилен натиск, след като неговият собственик магнатът и изявен критик на централните власти в Пекин Джими Лай бе арестуван миналата година, попадайки под ударите на спорния закон за националната сигурност. Лай, чиито активи бяха замразени, вече излежава присъда за участие в неразрешени събирания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още