IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залог за 1 млн. долара за цена на биткойна от 50 000 долара до 1 година

Неизвестен търговец или търговци са платили 990 000 долара за правото да купят 275 биткойна при цена от 50 000 долара за брой

16:03 | 22.12.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неизвестен дилър или група дилъри направиха залог от почти 1 млн. долара, че стойността на биткойна ще достигне 50 000 долара до края на 2018 г.

Според данни на LedgerX – първата американска борса, листнала деривати върху криптовалутата, търговецът е платил 990 000 долара за правото да купи до 275 биткойна през 2018 г., всеки от който на цена от 50 000 долара. Срокът за изпълнение е до 28 декември догодина, съобщава сайтът за криптовалути CCN.

Залогът е бил осъществен посредством т. нар. кол опция - договор, който позволява на купувача да направи покупка на активи на определена цена по време или преди дадена дата, независимо каква е настоящата им пазарна стойност. В този случай търговецът е платил средно по 3600 долара за биткойн, което е приблизително една пета от сегашната му цена. 

Ако цената на биткойна е под 50 000 долара към 28 декември 2018 г., то опцията ще е безполезна и инвестицията от почти 1 млн. долара ще бъде загубена. Ако обаче стойността на криптовалутата е над това ниво, опцията ще даде възможност на нейния собственик да купи 275 биткойна за по 50 000 долара всеки, като тази трансакция би имала общ обем от около 13,8 млн. долара. Подобна сделка би била печеливша, ако дигиталната валута се устреми към цена от 500 000 долара или дори 1 млн. долара – възможност, която се подкрепя от най-запалените крипто ентусиасти.

Залогът е изключително възходящ, което означава, че според този, който го прави, има голям шанс цената на биткойна да запази тенденцията си за нарастване и през следващата година, въпреки че дори според привърженици на криптовалутата предстои понижение.

За да е на плюс дилърът, цената на биткойна трябва да е поне 53 600 долара, като се прибавят и първоначалните разходи - увеличение с приблизително 320% от настоящата му стойност. Това означава, че дори цената на криптовалутата да се утрои, инвеститорът пак може да загуби пари.

Според изпълнителния директор на LedgerX Пол Чу, въпреки че дилърът е неизвестен, подобен залог показва нарастващия интерес от институционалните инвеститори, мнозина от които остават встрани от търговията заради липсата на пазари за биткойн деривати на регулираните борси.

„Без съмнение има институции, които гледат към подобен тип търговия или са осъществявали подобен вид търговия“, заяви Чу, уточнявайки, че според него в конкретния случай не става въпрос за един-единствен дилър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Стига глупости, кол опцията представлява вид договор, при сключването на който няма реално прехвърляне на биткойни. Поради изключително високата волатилност на BTCUSD, опциите всъщност не са лош вариант, който е по-безопасен от спот търговията. Загубата е предварително дефинирана (в случая $990000), докато евентуалната печалба може да е многократно по-висока. Не твърдя, че тук няма хазартен елемент, но търговецът вероятно си е пресметнал риска. Аз съм търсил брокер, който предлага опции върху криптовалути, но досега не съм открил надежден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
pantaleev
преди 6 години
Е кое му е интересното. Просто стрижат оФцете редовно :).. който го може го може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 6 години
Снощи цената му беше почти 18К. Току що се събждам и реших да проверя цената пак. Почти 13К, хммм интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
popo323
преди 6 години
Реших преди няколко дни да заложа ,че биткойна ще се срине до една година и исках да заложа на това 1000лв . Тоест точно след една година да имам право да продам бинкойни за 1000лв , на сегашната цена около 19000 долара , колкото беше в този момент . Купувам тогава с тези 1000 лв биткойни след една година , може да струват примерно 100 долара или 1 долар , или 1000 долара ....... и да ги продам на някой който се задължава да ги купи по 19000 долара . Риск за някакви 1000 лв ,но никой не иска подобна опция , звъннах на няколко посредници , всички се правят на луди , обясняват как щял да стане 30000 долара , 35 000 долара , но желание за подобно нещо нямало как да се осъществи . Ами ако е 100 000 долара просто ще загубя , ама ако е 1 долар , ставаш милионер от нищо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
popo323
преди 6 години
А защо не си ги купят тези смешни биткойни веднага , защо им е подобно нелепо право , единствено ако имат много , опитват се манипулативно да задържат цената , докато се отърват от многото които имат .Прехвърлят парите които ужким струва правото от единия джоб в другия , но със сериозна реклама и надежда да не гръмне всичко отведнъж.Кой масово в момента си копае тази глупост , разбира се страни от третия свят с ниски доходи и евтин ток , дали някой има сметка тарамбуките да забогатяват в дългосрочен мащаб източвайки доходи от богатите държави ! Продаването за пари в брой , в легална валута съвсем не е лесно и съвсем не е без сериозни комисионни .Тук направиха за балъците автомати за биткойни , ама те само прибират пари , но обратно не пускат , за да ги продадете , особено ако са малко повече , трябва банково сметка , име , и така нататък . Може и данъчни да ви налазят .Банките отказват работа с подобна измислица , *** работеше , а сега и тя отказва , балон бавно се надува , ама се пука изведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
крас
преди 6 години
Какво означава "НЕИЗВЕСТЕН" търговец или търговци са платили 990 000 долара за правото да купят 275 биткойна при цена от 50 000 долара за брой??АМИ АКО Е ИЗВЕСТЕН И СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ТЪРГОВЕЦА ИЛИ ТЪРГОВЦИТЕ СА "платили" НА СЕБЕ СИ ТАЗИ СУМА от 990 000 долара ПРЕХВЪРЛЯЙКИ тези 275 биткойна от единия в другия си ДЖОБ??НЕ Е ЛИ ТОВА МАНИПУЛАЦИЯ НА ПАЗАРА И ИМА ЛИ РЕГУЛАТОРЕН ОРГАН КОЙТО ДА ПРОСЛЕДИ КОЙ НА КОГО И КАКВО ПЛАЩА??Разбира се, че няма. Но иначе КАЗИНОТО работи и наддаванията продължават. Докато има прости и алчни хора ще има и кого да стрижат БАНКИТЕ от чиито ПАСИВИ се заличават привлечените средства отишли за покупката на някаква "СТОКА" наречена БИТКОЙН. Платежното средство с което се пазари "СТОКАТА" е ДОЛАР , което показва кой и как печели от подобни ЗАЛАГАНИЯ. Всъшност кой беше ЕМИТЕНТА на тази валута??Не беше ли ФЕД и нейните поделения??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още