IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Богданов: България регионален финтех център на Балканите

В момента страната ни генерира близо 200 млн. евро от индустрията, посочва изпълнителният директор на Paysera България

21:36 | 07.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сред водещите тенденции и иновации в индустрията на разплащанията в България е навлизането на по-големи играчи като Revolut. В началото на годината компанията взе банков лиценз и вече не е само дружество за електронни пари. Това каза Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България и член на УС на Българската финтек асоциация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"България вече е на картата на финтех сектора. Има цели 65 компании, които се определят като част от тази екосистема. Голяма част от тях се водят все още стартъпи", посочи Богданов.

Той говори и за изготвения от Българската финтех асоциация доклад за 2018 г.

„В момента България генерира близо 200 млн. евро, сочи докладът. Това е ръст от 6-7 пъти в рамките на 2 години“, сподели още Богданов.

По думите му България се е превърнала в регионален център на Балканския полуостров. Голяма част от този тип бизнес е концентриран в София.

"През годините застрахователите и банките предлагат различни видове услуги и попадат под различни регулации. Това ги кара да бъдат по-консервативни, докато финтех играчите могат да си позволят експерименти. Те са успели да убедят инвеститори в своята идея", коментира Богданов.

Той обясни, че в последно време се появяват и по-комплексни играчи като Revolut.

"Това са платежни институции, които в един момент се преобразуват като банки. Все още очакваме те да навлязат в кредитирането. Те все още предлагат концентрирана услуга и тепърва ще видим дали финтех играчите ще предлагат комплексни услуги", подчерта още Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още