IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за германските заводи се свиват за четвърти пореден месец

Това поражда тревоги, че растежът се забавя

14:57 | 07.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поръчките за германските заводи са спаднали за четвърти пореден месец през април и това поражда тревоги, че растежът в най-голямата икономика в Европа се забавя, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Министерството на икономика отчете днес, че поръчките са спаднали с 2,5 на сто през април спрямо март, като особено силно е понижение на поръчките от вътрешни клиенти и от еврозоната.За сравнение пазарните очаквания бяха за ръст от 0,8%. На годишна база поръчките се свиват с 0,1% - първият годишен спад от 2016 г. насам. 

Икономистът на ING Карстен Бжески коментира, че продължава да храни сдържан оптимизъм, но става все по-трудно и все по-трудно да се обяснят тези месечни понижение с кратковременни фактори като метеорологичните условия или работните дни.

Германия отчете спад с 4,8 на сто на вътрешните поръчки и понижение от 9,9 на сто на поръчките от еврозоната, уточни АП. 

Продължаващата слабост в най-голямата икономика в еврозоната ще хвърли сянка върху срещата на Европейската централна банка следващата седмица, когато банкерите би трябвало да обсъдят бъдещето на програмата за обратно изкупуване на активи. Главният икономист на ЕЦБ даде сигнал в сряда, че предстоят първите официални разговори вза това кога да спре изкупуването на облигации.

От ING нарекоха данните „студен душ“ за икономиката. Според друг анализатор от NordLB през второто тримесечие ще се повиши общият растеж, но може и да се наложи преразглеждане на прогнозите.

“До каква степен несигурността играе роля, особено от външната среда, е трудно да се прецени“, се казва в изявление от германското министерство на икономиката.

След най-силната експанзия през последното десетилетие увереността в развитието на валутния блок вече не е толкова голяма в резултат на ескалацията на търговската война със САЩ и неотдавнашните политически сътресения в Италия. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още