IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прави ваксинирането срещу Covid задължително

Междувременно омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в САЩ и Великобритания

08:02 | 21.12.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV</em></p>

 Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Русия добави ваксината срещу коронавирус в националния ваксинационен календар. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко, предава TAСС.

Заповедта на Министерството на здравеопазването и приложенията към нея са публикувани на официалния интернет портал за правна информация на страната.

Приоритизираните граждани, които задължително трябва да бъдат ваксинирани, са разделени в няколко категории: - Граждани на 60 и повече години; - служители в медицинската, образователната и социалната сфера; - лица, живеещи в социални институции; - пациенти с хронични заболявания, включително с белодробни болести, с болести на сърдечно-съдовата система, захарен диабет и затлъстяване; - жители на градове с население от един милион или повече.

В документа се отбелязва, че е възможно да се ваксинират деца на възраст между 12 и 17 години срещу коронавирус само доброволно след писмено заявление от един от родителите или законен представител.

Според Министерството на здравеопазването на страната делът на ваксинираните пациенти сред новозаразените не надвишава 4%, тежките случаи са малко, по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. Целта е ваксинирането на поне 80% от населението. Засега напълно ваксинирани са малко над 55% от възрастното население на страната.

Междувременно омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в САЩ, предава DPA. 73,2 процента от новите случаи в страната през седмицата до 18 декември са били с oмикрон, сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ). Делът на доминиралия допреди дни делта вариант е намалял рязко до 26,6 на сто.

За сравнение, преди седмица според статистиката на същата федерална здравна агенция 87 процента от новите случаи са били с Делта и 12,6 на сто - с Омикрон.
В редица щати в северозападната и югоизточната част на САЩ делът на Омикрон вече надхвърля 95 процента.

В страната вече бе регистриран първи смъртен случай след заразяване с новия коронавирусен вариант. Той е бил потвърден от здравните власти в окръг Харис, щата Тексас.

Идентифициран в Южна Африка преди по-малко от един месец, новият вариант на коронавируса се разпространи бързо по целия свят, предизвиквайки вълна от безпокойство и затягане на ограничителните мерки на много места.

Президентът на САЩ Джо Байдън не планира да наложи блокада в страната въпреки потенциалната нова вълна на коронавирус с настъпването на зимата и появата на варианта омикрон, каза в понеделник говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от AFP. Тя добави на редовния си дневен брифинг, че президентът на САЩ по-скоро ще подчертае ползите от ваксинацията срещу Covid.

В неделя съветникът в Белия дом за борбата с епидемията д-р Антъни Фаучи прогнозира трудни седмици и месеци с наближаването на зимата. Пътуванията на американците за коледните празници ще допринесат за разпространението на омикрон, предупреди той пред телевизия NBC.

Съединените щати са най-тежко пострадалата от пандемията държава, с най-много регистрирани заразени и смъртни случаи. При население от около 330 милиона души, в страната са потвърдени общо повече от 51 милиона случая на коронавирус. Над 807 хиляди от заразените са починали.

Омикрон вече е доминиращ и във Великобритания. Около 60 процента от новите случаи в страната вече са с този коронавирусен вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
АнтиФъшкист
преди 2 години
Турчин глей си турцията и инфлацията чи скору и тебе ши издът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Турчин глей си турцията и инфлацията чи скору и тебе ши издът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
pumpal
преди 2 години
Като сте започнали с откровенията, може ли да кажете колко 30 сребърника ви плащат за пропагандата, също как спите вечер, знаейки, че гарантирано някой заблуден от вас да си сложи препарата ще получил тежки усложнения или дори ще умре? Как се понасяте много ми е интересно.. какво е чувството да си продаден ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
тоест да разбирам, че току що сам призна, че заглавието е подвеждащо! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 2 години
В статията има линк към абсолютния първоизточник. Задължителна е за всички, за които има налична ваксина. За бебета все още измислена няма. За децата е само доброволно. За останалите - не, защото са в календара. В статията са описани просто приоритизираните граждани. Те просто са с приоритет пред останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Под тази статия, ще има много объркани душици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Руските роби, които под всяка статия за ваксините обесняват кви са овце всички и как Бил Геиц ще избие всички, ако става въпрос за Русия, Путин и руснаците мълчат хахаха ей това е руския роб, срещу господаря е по нисък от тревата. Кажете бе, как Путин избива руснаците, страхливи мижитурки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Задължително значи ЗА ВСИЧКИ ! Аман от пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, не послъгваме ли, а? А дай първоизточника да видим какво точно пише?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 2 години
хаххаа ... залухави мангърсити , антиваксърски павета , да си знаете какво ви чака ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още