IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ пусна указания за процедурата при увеличение на капитала

Борсата помоли емитентите да я информират незабавно след публикуване на съобщението за публичното предлагане

14:28 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ – София) публикува указания във връзка с идентифицирани повтарящи се случаи, установени в процеса на администриране на въвеждането за търговия на емисии права от увеличението на капитала на публични дружества.

В съобщението на борсовия оператор, изпратено до медиите, се посочва, че за регулирания пазар съществува задължение за оповестяване на последната дата за сделка, в резултат на която лицата, придобили акции, имат право на участие в увеличението на капитала. В случай че емисията влиза в борсов индекс, Борсата следва да има възможност да извърши и необходимите корекции, с цел вярно изчисляване стойността на индекса.

Във връзка с това ръководството на БФБ моли емитентите да информират Борсата незабавно след публикуване на съобщението за публичното предлагане. С цел осигуряване на възможност за вземане на информирано решение от инвеститорите, операторът обръща специално внимание на броя на работните дни в срока, в който се определят акционерите с правото на участие в увеличението на капитала.

В срок до три работни дни от изтичането на срока Централният депозитар открива сметки за правата, който срок следва да бъде взет предвид при изготвянето на проспекта.

С цел своевременно присвояване на борсов код на емисията права е необходимо да се заяви и получи ISIN код на правата незабавно след одобряване на проспекта за увеличението на капитала, след което ISIN кодът на правата, както и одобреният от КФН проспект, да бъдат изпратени за сведение до Борсата.

При подаване на заявлението за допускане до търговия на Борсата следва да се има предвид, че началната дата за търговия на емисията права е не по-рано от първия работен ден, следващ изтичането на пет работни дни, считано от датата на нареждането за допускане, като се има предвид и срокът за регистриране на правата по сметки на акционерите от Централния депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още