Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Капиталовите пазари в ЦИЕ през 2018 г.: Печеливши и губещи

Разпродажби, загуба на доверие, но и ръстове се наблюдават на борсите в региона

Капиталовите пазари в ЦИЕ през 2018 г.: Печеливши и губещи

Снимка: Архив Ройтерс

Капиталовите пазари в региона на Централна и Източна Европа са напът да изпратят годината под знака на коренно различни настроения – от сериозна експанзия до загуба на доверието на инвеститорите и масови разпродажби. Но отвъд всички външни фактори, които оказват влияние на представянето на пазарите, самите пазари вече не са същите и поради още една причина – влязлата в сила нова правна рамка през 2018 г. в областта на пазарите на финансови инструменти - MiFID II.

Добрите примери

Украинският капиталов пазар се нарежда сред най-растящите през цялата 2018 г. – за изминалите десет месеца на годината той успява да напредне с близо 80%. Интересното е, че борсата в Украйна беше най-добре представилата се в света през 2017 г. с ръст от 80%.

„Това е забележителен обрат спрямо 2015 г., когато водещият показател в страната загуби близо 60% от стойността си“, коментира в свой анализ на сайта си украинското Radio Lemberg.

Още през пролетта на миналата година Международният валутен фонд заяви, че украинската икономика показва признаци за възстановяване, както и, че е налице основа за по-нататъшен растеж.

В своя статия от средата на ноември директорът на Световната банка за Украйна, Беларус и Молдова Сату Кахонен посочва, че Украйна е постигнала огромен напредък през последните три години по отношение на възстановяване на доверието във финансовия сектор. От Световната банка обаче предупредиха, че ако не бъдат проведени редица реформи в страната, ръстът на БВП ще се забави.

Монетата обаче винаги има две страни. Така например ликвидността и цялостната инфраструктура на украинския капиталов пазар са силно влошени.

„Силният ръст на местния индекс дори не е ясно откъде идва, имайки предвид представянето на настоящите му компоненти - едва 7 на брой, а обемите и free float-ът са изключително ниски“, коментира за Invetsor.bg Надя Неделчева, ръководител на отдел „Управление на портфейли и анализи” в Карол Капитал Мениджмънт. 

В топ 3 на печелившите капиталови пазари от началото на годината попадат още и македонският и руският. На борсата в Македония индексът MBI 10 се повиши с 40% към края на октомври 2018 г., докато водещият показател в Русия е прибавил близо 12% към стойността си.

Според Надя Неделчева позитивните настроения на руския пазар са повлияни от ръста в цената на петрола, който се наблюдаваше през предходните месеци. От друга страна, продължаването на икономическите санкции към страната от страна на САЩ и Западна Европа дават своето отражение върху паричните потоци към пазара, а също така и върху движението на рублата, която е под натиск тази година, отчитайки спад от над 8% спрямо еврото от началото на годината.

На другия полюс

За периода януари - октомври най-много губи основният показател в Турция – близо 22%. Само през октомври местният индекс ISE 100 се е разделил с 9,76% от стойността си, въпреки че се представи най-добре сред борсите в региона през септември на месечна база. Тези резки промени в настроенията са сигнал за разклатеното доверие на инвеститорите. Очакванията за инфлацията в страната се влошават и в началото на ноември Турската централна банка ревизира в посока нагоре съществено прогнозите си за инфлацията от 13,4% на 23,5% за тази година и от 9,3% на 15,2% през следващата. Обемът на продажбите на дребно в Турция намаля за първи път от повече от година и половина насам през септември.

„Най-голяма волатилност през годината се наблюдаваше именно при турския пазар и валута“, обясни още Неделчева от Карол Капитал Мениджмънт. Поредица от фактори обуславят тази  волатилност, като в голяма степен тя е провокирана от влошаващи се макроикономически  данни, най-вече много висока инфлация, и липсата на адекватни мерки от страна на Централната банка за овладяването ѝ.

В крайна сметка повишаването на лихвите през септември с повече отколкото очакваха пазарните участници, оказа известна подкрепа на турската лира, която независимо от това, е със загуби от над 25% спрямо еврото от началото на годината.

Според анализатора от Карол Капитал Мениджмънт и руският, и турският пазар остават на ниски нива, както спрямо останалите развиващи се пазари, така и в исторически план. Надя Неделчева е убедена, че силните спадове при турския пазар създават интересни възможности за покупка, но опасността от засилена волатилност остава.

Гръцкият капиталов пазар също не се радва на интереса на инвеститорите, като от началото на годината основният измерител на борсата в Атина се понижава с 20,22%. Третият по спад регионален пазар за изминалите десет месеца на годината е полският с понижение от 13,23%.

Таблица: Изчисления на investor.bg

Родният бенчмарк на сините чипове SOFIX е изтрил 11,9% от стойността си от началото на годината, като почти през цялото време търговията на Българска фондова борса беше съпътствана от ниска ликвидност и по-скоро нарастваща тенденция на дружества, желаещи да се делистнат от борсата. А тогава, когато се наблюдават по-високи обороти, то те в голямата си част се дължаха на единични прехвърляния.

Представянето на пазарите през настоящата година е повлияно от общия негативен сентимент сред инвеститорите. Липсва и по-засилена активност по отношение на първичните публични предлагания, но според анализатори тази тенденция на набиране на капитал през борсите тепърва ще се утвърждава в региона, намирайки в момента на много начален стадий.

Все пак не липсват и позитивни примери, като чешката компания за антивирусен софтуер Avast, която през май тази година се листна в Лондон, набирайки над 800 млн. долара като това бе едно от най-големите IPO-та в Европа тази година. Последващото движение на цената даде възможности за реализиране на добра възвращаемост. Според Надя Неделчева IT секторът, бъдейки емблематичен за региона като цяло, е сред особено интересните, що се отнася и до портфейлни инвестиции.

От Карол Капитал Мениджмънт смятат, че капиталовият пазар в региона е на много ранен етап на развитие, давайки за пример ниското ниво на проникване.

Съотношението пазарна капитализация/БВП е под 20% в редица страни от региона, като най-висок е показателят в Полша - малко над 65%. За сравнение - този измерител е над 100% при развитите пазари. Това предполага много солиден потенциал за наваксване в дългосрочен план.

„Въпреки разнопосочните движения на пазарите от региона от Централна и Източна Европа тази година оставаме позитивни за акциите на местните компании поради високия ръст, отчитан от икономиките, от една страна, и заради ниските оценъчни съотношения на акциите, от друга“, коментира още Надя Неделчева от Карол.

Регионалните икономики отчитат много силен ръст през последните няколко години, движени в най-голяма степен от засилено вътрешно потребление. Данните за третото тримесечие на 2018 г. потвърждават тази тенденция, като особено силно впечатление прави ръстът от 5,7% на годишна база при Полша и от 5% при Унгария. Останалите страни от региона също растат значително по-бързо от развита Европа, като това намира отражение и в силните корпоративни резултати.

„Поради наличието на множество фактори пазарите от Централна и Източна Европа изостанаха солидно през изминалите десет години, което според нас е шанс за развитие в дългосрочен план“, допълват от Карол.

Индексът MSCI EFM Europe+CIS е с над 50% под върха си от 2007 г. при паралелен силен ръст при много голяма част от останалите региони.

Тези и други теми ще се дискутират в рамките на най-големия форум на инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum, организиран от Investor.bg за седма поредна година. Той ще даде конкретни практични съвети за инвестиции в съвременната глобална икономическа среда на 30 ноември в Интер Експо Център, София. В рамките на Investor Finance Forum ще бъдат обявени и резултатите от Класацията на Investor.bg на българските фондове за 2018 г.

 
 
По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха на червена територия