IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариян Йорданов: На БФБ-София цари безвремие, което ще продължи вечно

Според пазарния анализатор от investor.bg на фондовата борса у нас никой за никъде не бърза

21:25 | 18.05.18 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Търговията на БФБ тръгна към точката на замръзване. Дори и да искаш нещо да купиш обикновено трябва нещо да продадеш, ако си спекулант. А като не можеш да продадеш - оборотът съвсем спира. Това каза пазарният анализатор Мариян Йорданов от Investor.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров.

"На борсата цари безвремие. Имаше няколко компании, които разочароваха и цените им паднаха. Всеки, които иска да купи, се чуди след това как ще продаде", коментира Мариян Йорданов.

По принцип, когато има неликвиден пазар като нашия, трябва да има дискаунт от цената, обясни гостът.

"Защото всеки, който би влязал на този пазар, би влязал само ако цените са по-ниски. За да се стигне до по-ниски цени, трябва да има някой, който да продава. А продавачите не са притиснати да продават и за това има такива съвсем бавни движения. Никой за никъде не бърза, няма деривати, няма опции, няма глобални новини и всичко е безвременно", смята анализаторът.

Това безвремие ще продължи вечно, категоричен бе Йорданов.

"От една страна - пенсионните фондове в последните десет години постоянно изкупуват качествени акции и ги прибират при тях. Те не са нетен продавач, те са нетен купувач. Акциите биват блокирани и никога повече не се появяват на пазара", обясни още той.

"Има и физически лица, които са добри инвеститори. Те имат големи портфейли, купуват качествени акции и не ги пускат отново на пазара. Защото, когато купиш една добра акция и след това я продадеш, ти не можеш да си я върнеш обратно. Отново акциите се блокират и единственият начин да има раздвижване е някой да продава", каза Мариян Йорданов.

Повече по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
както искаш се обръщай, аз нямам никакви ядове. Не ви знам какво целите с това БФБ и тоя тип журналистика, но според мойте наблюдения от няколко години е да се намирате просто на лаф .... нито мажоритаря е виновен, нито Мариян дори и да е я е манипулирал х100 и който и да било друг с нетния му доход от 2 лв. инвестиция - това у нас не работи нема и да работи, защото нямаме мощна армия, икономика, хора, манталитет и всякакъв друг ресурс и т.н. и т.н. .... коментари от тоя тип от оня тип как искате ако не работите няма да стане, просто няма да стане ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
PetraV
преди 5 години
Не знам дори как да се обърна към теб. И не знам какво точно да ти напиша като отговор. Инвестициите му на БФБ се равняват на 25% от годишния ми доход, в абсолютна стойност. И като цяло намаляват. Аз на БФБ не вярвам и няма как да стане зарадо макро тенденциите и мажоритарите. Така че не към мен тия коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
за имотито бех в България за месец и видях цялостната картина, това ми стигаше .... никви имоти, кредити, растежи, борси и не знам си що си нема защото всичко е строшено, никой не бачка, няма хора, желание, цели, икономика, дори и *** не видех и те се беха изпарили но може би това беше най-положителната част която ме зарадва .... за мене просто такива дискусии от тоя тип за някакви си инвестиции и борси е въобще неуместно, смешно, неподходящо дори да се говори в наща страна с 5 млн. пребиваващи на базата на цялостната геополитическа обстановка и къде се намираме ние в нея, а там е дефакто проблема ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
добре като е така тогава защо въобще се занимавате и с борси и с читави журналисти след като това е добре известно че у нас нема да проработи никога ?!? а са след кат спрат Еврофондовете до към 2022г. съвсем ше приключи и борса и морса со се целия филм щот неаме грам икономика и сме убити отсекъде и се почва от 1 клас .... тогава и честна журналистика няма да помогне камо ли тия изфабрикувани акции на БФБто ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 11
michaelis12
преди 5 години
сори ама журналистика в България и то в тоя сайт ?!?! не ви знам перипетиите за минали прелюбодействия на разни истини и неистини, но самото название за журналистика и Фондова Борса в България е смешно просто звучи смешно и не на последно място защото това не е "нащо", не сме такъв тип народ и не на последни място тия неща не са съществували никога у нас ама никога. Ние сме Колиния зад колониите подставени местни феодали тип "мутри" и какво очаквате да се случи ?!?! Истини, Журналистики, борси БФБ, КФН добре само да попитам вие с всичкия ли сте ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 24
redcretin
преди 5 години
Ало коментаторката, де ги тия ценни статии - че не ги виждам? Тая ли, че тая е пълен смях. Де му е дипломата на г-н анализатора? А пазарния му опит - и него никакъв го няма.По отношение на глобата му само ще кажа, че случаят дори се потули точно защото не сме в страна като САЩ. Инак нямаше да е само глоба... не е ли цинично, че точно компрометирано лице като него, уличено в измама - продължава да се нарича пазарен анализатор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 5
PetraV
преди 5 години
Абе хубавец, статиите и интервютата на Мариян са едно от малкото ценни неща, останали на този сайт, а ти и това оплю. Аз поне не знам той да превежда или да плагиатства. Как пък и това оплюхте?! Познавам го от 2003 г. и засега мога да кажа, че е от малкото читави журналисти в тази среда. По отношение на глобата му: нали знаеш, че и на теб да ти търсят цаката, ще ти я намерят. Особено в страната на "обективното правосъдие" и независимата съдебна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 20
redcretin
преди 5 години
Ами подай си я, и без това тиквесторските статии са превеждани от Гугъл - дори типичните грешки си личат. И не си глобяван заради статии, а заради далавери с акции. Лъженето като журналистическо качество ли стана...Хайде, откажи се. Ама тогавя няма кинти, няма акции от Тиквестора - а като те гледам, няма и кой да те вземе на работа където и да е. Тук съм точно на адреса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 0
abc
преди 5 години
Марияне,Опитай се да интервюираш някого от отговорните правителствени фактори по въпросите, свързани с развитието на капиталовия ни пазар.Опитай се да интервюираш и Делян Добрев, който лично се беше ангажирал с тази тема.Опитай се да разбереш какви са вижданията по въпроса и на ПФ, и на УД.Опитай се да питаш и шефовете на БФБ, които освен всичко друго получават и заплати точно за това.В ръцете си държиш перото и микрофона, а те са оръжията на 4-тата власт, от които горните имат страх, повярвай ми.Вярно, че българинът по принцип е скептичен и е на принципа на шопа " Такова животно /БФБ/ нема", но в същото време е и хитроумен и бързо схваща, стига някой да му обясни с думи прости, че по " белия свят" инвестирането в акции е начин да спечели и той, а и държавата като цяло.Опитай се да не обръщаш внимание на зложелатели. Винаги ги е имало и ще ги има. Ти си върши все така отговорно и професионално работата и въобще да не те притесняват такива redcretin-и. Гръм не пада върху трън, са казали старите хора.. : ))Поздрави и успехи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 52 rate down comment 5
mpy_yordanov
преди 5 години
Благодаря за рекламата...Аз отдавна искам да си подам оставката и Вие redcretin да дойдете да пишете. Чудно обаче защо борсовите журналисти са изчезващ вид, вече няма медии освен Investor които да пишат за борсата ни ...Бил съм глобен през лето господне 2005то. Да, но то беше скалъпено заради много добрите ми статии, които настъпваха интереси. Колко много хора съм ядосал, колко са звъняли на шефовете да реват... Нали Ви е ясно, че няма как в България да пишеш истината и да не те наритат?Точно затова от години искам да се откажа от журналистиката, крайно нископлатена и стресова работа. Но оставам от любов към писането на истината. За мен е удоволствие да осветлявам схемите и да посочвам добрите практики. Но си слагам много автоцензура, защото не искам отново да бъда глобен или пребит. Сполай ти за омразата и мерзостта redcretin. Объркал си адреса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още