Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Приходите на Биовет от продажба на електроенергия намаляват с 60%

Печалбата на дружеството спада с 47% до 1,6 млн. лв. за първото тримесечие след понижение на продажбите с 14% до 43 млн. лв.

Мерките на правителствата от 2013 г. за намаляване на ефекта от т. нар. „кафява енергия“, или когенерация на заводски ТЕЦ, като че ли са дали резултат, след като приходите от продажба на електроенергия на Биовет АД на външни клиенти намаляват с 60% на годишна база до 13,2 млн. лв. за 2013 г., спрямо 32,2 млн. лв. година по-рано, показва годишният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Имаше практика заводските ТЕЦ да продават на НЕК на преференциални цени и да купуват за нуждите на завода на по-ниски цени от свободния пазар например. През 2013 г. бе въведено правилото заводският ТЕЦ първо да задоволи вътрешното потребление в завода и след това да продава на преференциални цени за когенерация („кафява енергия“).

Така приходите на Биовет АД като цяло през 2013 г. намаляват с 0,4% до 179,7 млн. лв., въпреки повишените приходи от ветеринарни продукти до 167,4 млн. лв., или с 14%.

Именно промените при заводския ТЕЦ на Биовет АД вероятно са причина за спада в печалбата на дружеството с 47% на годишна база до 1,6 млн. лв. за първото тримесечие на 2014 г. при намаление на нетните продажби с 14% на годишна база до 43,1 млн. лв. 

Просто през първата четвърт на миналата година вероятно енергията е била продавана на преференциални цени, а сега се ползва приоритетно за вътрешнозаводски нужди. Но това е само хипотеза. Междинният доклад на дружеството не дава светлина по въпроса, като разделението на приходи от когенерация и ветеринарни продукти е налично само в годишните отчети.

Акциите на Биовет АД поевтиняха с 1,4% до 10,666 лв. за акция след вчерашното публикуване на тримесечния отчет. За последните 12 месеца те поскъпват със 71% до пазарна капитализация от 72 млн. лв. Най-високата цена за периода е 11,85 лв. на акция, а най-ниската - 6,85 лв.

Над 90% от ветеринарно-медицинските продукти, произведени от Биовет АД, се реализират на външния пазар. Фирмата се стреми да запази заетите пазарни позиции на традиционните пазари в Европа, Азия, Южна и Северна Америка.

Основен акционер с дял от 82,36% към 31 март 2014 г. е Хювефарма АД, като няма промяна в акционерното участие от началото на годината.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Декотекс" отчита почти 30% спад на печалбата за първото тримесечие