IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Германия Монбат поглежда и към завод в Тунис

Българският производител на акумулаторни батерии възнамерява да придобие местното публично дружество ASSAD

10:22 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;ASSAD&nbsp;</em></p>

Снимка: ASSAD 

След като преди два месеца разшири бизнеса и производството си на германския пазар, българският производител на оловно-кисели акумулаторни батерии Монбат АД сега поглежда и към Тунис.

Дружеството е подписало „Писмо за намерение“ с основните акционери на ASSAD - публично дружество от акумулаторния бизнес в Тунис, за закупуване на мажоритарния дял от капитала на компанията, съобщи българската компания чрез документи, подадени до БФБ-София.

Окончателното решение за придобиване ще бъде взето след извършване на дю дилиджънс на компанията, който се очаква да приключи в края на ноември 2017 г., се казва в съобщението.

Сделката не е финализирана и нейното сключване зависи от окончателното решение на страните, както и от съответно одобрение от съответните институции на капиталовите пазари, в случай че такова е необходимо, става ясно от информацията.

ASSAD – Тунис произвежда оловни батерии и зарядни, като изнася в Испания, Франция, Германия, Холандия и други. Има и рециклиращи мощности - първите в Северна Африка.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Производствената му база е с площ 40 000 кв. м., a разгънатата площ на сградите е 14 000 кв. м. Годишното производство е 1,3 млн. батерии по данни за 2014 г. (за сравнение - Монбат е произвеждал 1,2 млн. батерии към 2006 г. и 3,1 млн. стартерни батерии към края на 2009 г.). ASSAD – Тунис е имало или все още има споразумение за сътрудничество с Enersys, американски лидер в производството на батерии.

Това няма да е първата подобна сделка за чуждестранен производител на дружеството през последните месеци. Припомняме, че едва преди два месеца Монбат купи две германски компании за производство на литиево-йонни батерии. Дружеството придоби 100% от активите на Gaia Akkumulatorenwerke GmbH и EAS Germany GmbH и слива двете дружества в EAS Batteries GmbH, базирана в Нордхаузен, Германия.

Консолидираните приходи на Монбат АД се увеличиха със 34,2% до 150,9 млн. лв., за първото полугодие на 2017 г.
Консолидираната печалба за полугодието е 17,09 млн. лв., което представлява ръст от 21% на годишна база.

Акциите на Монбат АД поскъпват с 58,36% в последните 12 месеца до 11,35 лв. на акция и 442 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,2828 лв. на акция. 

Монбат е базиран в София производител на оловно-кисели акумулаторни батерии и една от най-големите български компании. Тя е регистрирана за търговия на Българска фондова борса-София АД в премуим сегмента на акции и е с пазарна капитализация от приблизително 230 млн. евро. Компанията е основана през 1959 година, приватизирана е през 1998 г. и оттогава се превърна в най-големия производител на батерии в Източна Европа със заводи за производство и рециклиране в три различни държави в региона. Монбат изнася продукцията си в над 60 страни.

ASSAD е тунизийска компания, специализирана в проектирането, производството, разпространението и рециклирането на оловни акумулаторни батерии. Производството ѝ обхваща широка гама от приложения за автомобилната, морската индустрия, за слънчева енергия, компютри и телекомуникации.

Компанията е основана през 1974 г., като тогава е давала работа на един инженер и десетина служители, отчитайки през годините значителен ръст, което я е направило лидер на вътрешния пазар. Днес ASSAD разполага с две модерни фабрики, в които работят повече от 750 служители, включително 51 висококвалифицирани професионалисти. Двата производствени обекта са разположени в Бургуб (акумулаторни батерии) и Бен Арус  (промишлени батерии).

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още