Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX - петият по спад индекс в ЦИЕ за първата половина на 2018 г.

Най-губещият пазар в региона на през юни е турският, а най-печелившият - македонският

SOFIX - петият по спад индекс в ЦИЕ за първата половина на 2018 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX се класира на пето място по спад за първата половина на 2018 г. сред останалите капиталови пазари в региона на Централна и Източна Европа, показват изчисленията на investor.bg

Родният бенчмарк отписва 6,38% от стойността си за периода януари – юни на тази година. В класацията, включваща общо 19 държави, по-зле от SOFIX се представят само основните борсови показатели в Турция, Полша, Унгария и Сърбия.

От началото на година най-силно е представянето на украйнския измерител PFTS – ръст от 46,85%, следван от пазарите в Македония и Казахстан, които отчитат съответно повишения с 31,27% и 11,53%.

Очевидно очакванията за започване на присъединителни преговори за Европейския съюз, както и за членство в НАТО, са донесли оптимизъм в западната ни съседка, тъй като само за изминалия месец македонският индекс MBI 10 е нараснал с 12,15%.

Междувременно обаче индексът на 15-е най-ликвидни компании на БФБ изпрати шестия месец от годината със спад от 0,36% до ниво от 634,26 пункта, въпреки че общо за целия месец записа 13 позитивни сесии и 9 на червена територия.

През миналия месец след Македония най-големи повишения на фондовите си борси са отчели бенчмарковете в Украйна, Естония и Унгария -  с повишения от по над 2%.

Най-губещият пазар в региона на Централна и Източна Европа през юни е турският. Показателят ISE 100 се понижи с 4,11% на фона на рекордно обезценяване на турската лира и преизбирането на Ердоган за президент.

Сред 19-те държави от региона на ЦИЕ 11 са изпратили миналия месец на минус, а 8 са останали в зелената зона. 

Таблица: Изчисления на Investor.bg

По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX бележи минимален ръст до 578,33 пункта