Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX се завърна сред губещите индекси в ЦИЕ през май

Най-голям спад през миналия месец отчита гръцкият капиталов пазар

SOFIX се завърна сред губещите индекси в ЦИЕ през май

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX отново се завърна в редиците на губещите показатели в Централна и Източна Европа през май със спад от 3,28% и то след като успя да изпрати предходния месец на плюс с 1,38%, става ясно от изчисления на investor.bg.

В класацията, включваща 19 страни, родният индекс се нарежда едва на 12-о място. Ако разглеждаме само показателите, изпратили месеца със загуба, то понижението е осмото по големина от общо 11 регионални капиталови пазара, излезли на минус.

Индексът на 15-е най-ликвидни компании на БФБ изпраща петия месец от годината на ниво от 636,550 пункта, след като общо за целия месец записа едва четири положителни сесии. От началото на годината SOFIX увеличава негативния си резултат, губейки малко над 6% от стойността си.

Най-губещият пазар в региона на ЦИЕ през май е гръцкият – измерителят ASE изпраща петия месец на годината с понижение от близо 12%. Реакцията на пазара се случва на фона на представения от премиера Алексис Ципрас план от 110 страници на гръцкото правителство за възстановяване на растежа, след като страната излезе от осемгодишните строги спасителни програми този август. Той определя като основен приоритет намаляването на необслужваните кредити, елиминирането на ограниченията върху капитала и подобряването на управлението на банките.

Спад с по над 7% за миналия месец отчитат и основните индекси на фондовите борси в Унгария и Румъния.

На най-голям интерес от страна на инвеститорите през май се е радвал пазарът в Словения, чийто индекс SBITOP нараства с 4,74%. Следват го борсите в Казахстан, Македония и Хърватия с придвижване във възходяща посока с по над 2% за месец.

От началото на годината най-много от стойността си е загубил турският капиталов пазар – близо 13%. На обратния полюс, основният показател в Украйна PFTS държи убедително първото място в региона на ЦИЕ с ръст от 43,19%.

Таблица: Изчисления на investor.bg

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX започна седмицата с лек ръст