IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойко Радиев: Застой на търговията на БФБ в очакване на ключова информация

Според брокера от ПФБК активността на борсата ще остане занижена заради разгара на летния сезон

16:55 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Станахме свидетели на слаба търговия на БФБ през изминалата седмица, като изтъргуваният седмичен оборот едва достигна и 20% от средното от началото на годината. Основната причина за ниския интензитет на търговията бe, че инвеститорите бяха в очакване на ключова финансова информация, за да могат да вземат максимално информирани решения. Става въпрос за резултатите от стрес тестове на най-значимите банки в страната, както и че очакваме неконсолидирани финансови отчети за полугодието.

Въпреки ограничения седмичен оборот станахме свидители на немалка търговия с акции на "Първа Инвестиционна Банка". От началото на седмицата банката бе подложена на значителен натиск от страна на продавачите, вероятно именно заради песимистични очаквания относно стрес тестовете. За всеобщо удовлетворение подобни очаквания не се оправдаха и местният банков сектор продължава да е стабилен, в унисон с което и акциите на банката започнаха да се възстановяват към края на седмицата.

Акциите на "Сирма Груп Ходинг" също продължиха да се търгуват по-активно и през изминалата седмица. Припомням, че те поскъпнаха с 12,5% през предходната седмица, когато бе обявена потенциална процедура по обратно изкупуване, след което станахме свидетели на съвсем естествено понижение на цената. Минаха и няколко по-големи сделки с "Адванс Терафонд", но обемите не бяха значителни и бяха предизвикани най-вече от спад в цената в началото на седмицата.

Подозирам, че ще има известно раздвижване през следващата седмица, но не трябва да забравяме, че сме в разгара на летния сезон и активността на борсата ще остане занижена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още