IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск достави още интернет терминали Starlink на Украйна

Сателитната технология може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудно обслужвани места

07:28 | 01.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Допълнителните нтернет терминали Starlink, обещани от основателя на Tesla Илон Мъск, са пристигнали в Украйна, става ясно от правителствени данни - включително и от американски експерт по сигурността.

 

„Starlink — here. Thanks, @elonmusk " (Starlink са тук. Благодаря, Илон Мъск), пише в Twitter украинският вицепремиер Михайло Федоров със снимка на задната част на камион с военен вид, натоварен с терминали. Мъск отговаря: „You are most welcome“ („Няма за какво").

 

Въпреки това Джон Скот-Рейлтън, водещ изследовател на проекта Citizen Lab на Университета в Торонто, предупреждава в услугата за кратки съобщения, че терминалите могат да станат мишена за Русия.

 

„Относно: Дарението на Елон Мъск за Starlink. Добър ход. Но не забравяйте, че ако Путин контролира въздушното пространство над Украйна, предаванията на потребителите се превръщат в сигнали за въздушни удари", пише той в поредица от туитове, в която подробно описва рисковете.

 

Припомняме, че в преди дни Мъск обяви, че сателитната широколентова услуга Starlink на неговата компания SpaceX е достъпна в Украйна, като SpaceX изпраща повече терминали в страната, чийто интернет е нарушен поради руската инвазия, съобщава Ройтерс.

„Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Още терминали са напът", написка Мъск в Twitter в отговор на туит от Федоров, който помоли Мъск да предостави на засегнатата страна станции за Starlink.

„Илон Мъск, докато се опитваш да колонизираш Марс – Русия се опитва да окупира Украйна! Докато вашите ракети успешно кацат на Земята от Космоса - руските ракети атакуват украинските граждани!", написа тогава вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров.

Интернет свързаността в Украйна беше засегната от руската инвазия, особено в южните и източните части на страната, където сраженията са най-тежки, съобщиха в събота компании, наблюдаващи интернет.

Въпреки че е изключително скъпа за внедряване, сателитната технология Starlink може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудно обслужвани места, където не достигат оптични кабели и клетъчни кули. Технологията може също така да окаже ключова подкрепа, когато урагани или други природни бедствия нарушат комуникацията.

На 15-и януари Илон Мъск заяви, че неговата компания SpaceX има 1469 активни спътника Starlink и 272 скоро ще се преместят в оперативни орбити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още