Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Животът в Черно море ще бъде силно засегнат от климатичните промени

Половината от растителните и животинските видове са изложени на риск, според нов доклад на WWF

Животът в Черно море ще бъде силно засегнат от климатичните промени

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати на дива природа като Амазонка, Арктика и Галапагос, но и в Европа - в Средиземноморието и в Черноморския басейн, може да изчезнат до края на века, заради изменението на климата. 

Още по темата

Дори ако се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на температурата под 2°C, тези места могат да загубят 25% от видовете си. Това показват данните от ново проучване на Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), Университета Джеймс Кук (Австралия) и WWF, съобщи природозащитната организация.

Публикувано вчера в списание Climatic Change преди инициативата Часът на Земята, проучването изследва въздействието на изменението на климата върху близо 80 хил. растителни и животински видове в 35 от най-разнообразните и естествено богати на диви животни райони в света.

Докладът установява, че 30% от средиземноморските видове като морски костенурки и риба тон са изложени на риск от изчезване, дори ако поддържаме глобалното затопляне до 2°C. А ако не положим усилия за ограничаване на температурите, 50% от видовете ще бъдат заплашени.

Редица видове в Черно море са заплашени, иглолистните гори в България съхнат, комбинацията от масов туризъм и климатични промени в защитените територии с крехък природен баланс ускоряват бързата загуба на биоразнообразие - например Седемте рилски езера са единствените високопланински езера у нас с лош консервационен статус, коментира  Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

WWF кани приятели и поддържници да се присъединят към традиционното отбелязване на Часа на Земята пред Народния театър в София, на 24 март, от 20,30 до 21,30 ч. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб в пристанище Бургас