IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се днес да започне операцията по разтоварването на Vera Su

Собственикът все още не е обявил решението си за съдбата на кораба

09:42 | 19.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Днес трябва да започне разтоварването на азотни торове от заседналия край Камен бряг кораб Vera Su. Тази нощ трябва да са тръгнали трите баржи от пристанището във Варна към заседналия кораб. Предвидено е чрез тях да се разтовари втечненият карбамид, с което да се избегне екокатастрофа.

Към момента прогнозите за времето за следващите 2-3 дни показват, че операцията може да бъде осъществена. Според разчетите, работата на терен ще продължава 24 часа в денонощието, за да се използва прозорецът от няколко дни с хубаво време. След това корабът ще бъде изтеглен до пристанището, съобщава Нова телевизия. 

Вече са отстранени всички паднали предмети и опасни материали, поставени са допълнителни котви. Тъй като машинното отделение е наводнено, вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика. Сухият карбамид ще бъде прехвърлен на надуваемите баржи, осигурени от Европейската агенция по морска безопасност, а на Пристанище “Варна Изток” ще бъде претоварен в контейнери на БДЖ, уточнява БНТ.

Планира се втечненият азотен тор да бъде изпомпан в специализиран танкер. Според Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в момента няма сериозно замърсяване на морската вода.

Собственикът на Vera Su все още не е обявил решението си за съдбата на кораба, въпреки че му беше даден краен срок до 17 ч. вчера. Единственото, което са съобщили от компанията на българските власти, е, че не могат да изпратят екипаж, който да се качи на заседналия плавателен съд, допълва bTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още