Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската икономика се забавя рязко през януари

Бизнес активността в сектора на услугите се понижава до 16-месечно дъно

Британската икономика се забавя рязко през януари

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания се забавя рязко през януари, което поставя под съмнение нарастващите очаквания сред инвеститорите, че Английската централна банка може да повиши лихвите отново през следващите месеци, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите се понижава до 16-месечно дъно от 53 пункта, показват данните на частната компания IHS Markit и института CIPS. За сравнение, през декември показателят достига 54,2 пункта.

Последните данни показват, че има вероятност да се увеличи пропастта между британската икономика, която е в очакване на Brexit, и другите страни, които се възползват от глобалния растеж. В съчетание с по-слабите от очакваните през миналата седмица данни за производствения и строителния сектор резултатите за активността в сектора на услугите показват, че шестата най-голяма икономика в света расте с най-бавни темпове след проведения вот за Brexit. 

Представителите на бизнеса съобщават в проучването на IHS Markit и CIPS, че не се подновяват наскоро приключили договори. Освен това върху резултатите им през януари се отразява и лошото време, загубата на досегашни клиенти, както и несигурността относно резултата от преговорите около Brexit.

Още по темата

“Последното ни изследване показва и по-слаб натиск върху цените, което поражда и съмнения относно предстоящо покачване на лихвените проценти от страна на централната банка”, коментира Крис Уилямс, страши икономист в IHS Markit.

Централната банка на Острова ще обяви новите си икономически прогнози в четвъртък и инвеститорите ще следят внимателно за сигнали за повишаване на лихвите в следващите месеци, след като през ноември се пристъпи към първото подобно покачване от десетилетие насам.

Британската икономика нарасна по-бързо от очакваното в края на 2017 г. Проучванията на индексите на мениджърите по поръчките през януари дават сигнали, че през първото тримесечие може да се види нарастване на икономиката с под 0,3%.

За сравнение, според официалните данни британската икономика отчита ръст от 0,5% от октомври до декември, което е и най-бързото й темпо за 2017 г.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите за януари обаче показва, че продължават да се създават нови работни места, което означава, че фирмите все пак остават позитивни за бъдещото си развитие. Бизнесът доверието се покачва до нивата от март 2017 г.

Увеличаването на цените от страна на фирмите се забавя до четиримесечно дъно, а цените на вносните стоки нарастват с най-бавно темпо от септември 2016 г.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителското доверие в САЩ достигна най-ниско ниво от избирането на Тръмп