IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията при безработица в САЩ спадна до близо 49-годишно дъно

Налице са очаквания, че данните за пазара на труда, които ще излязат в петък, могат да изненадат с по-силен ръст

16:55 | 04.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ е намалял с 8 хил. до 207 хил. за седмицата, приключила на 29 септември, при очаквания за 213 хил., съобщава tradingeconomics.com. За сравнение, през предходната седмица ревизираните данни показаха 215 хил. заявления.

Така в момента този показател за американската икономика спада до близо 49-годишно дъно, което е показателно за силната устойчивост на пазара на труда, продължаваща да подкрепя икономическия растеж, допълва Ройтерс.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на заявленията, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява волатилността на ежеседмична база, нараства с 500 до 207 хил. през миналата седмица.

Актуални данни за безработицата и за заетостта в САЩ ще бъдат публикувани в петък. Според проучване на Ройтерс сред икономисти новооткритите работни места са нараснали със 185 хил. през септември след ръст от 201 хил. през август. Безработицата се очаква да се е понижила с една десета от процента до 3,8%, като така ще се задържи на 18-годишното дъно, достигнато за първи път през май тази година.

Данните за пазара на труда обаче биха могли да изненадат с по-голям от очаквания ръст, тъй като последните данни от сряда за частния сектор също се оказаха по-силни.

Пазарът на труда, който се счита, че е близо до пълна заетост, подпомага ръста на заплатите, което пък би могло да подкрепи потребителските разходи.

Икономиката на Съединените щати е нараснала със стабилните 4,2 на сто на годишна основа през второто тримесечие - най-добрият резултат от близо четири години. Според икономистите обаче изглежда растежът е забавил темп през текущите три месеца, отчасти заради пречките, свързани с търговията. Стабилното увеличение на БВП често е цитирано от президента на САЩ Доналд Тръмп като доказателство, че неговата икономическа програма работи.

При все това голяма част от този растеж отразява временното увеличение на износа на соя и други американски стоки преди влизането в сила на контрамитата, предизвикани от търговската политика на Тръмп.

По време на срещата си в края на септември Фед повиши лихвите си за трети път тази година и преразгледа към увеличение прогнозата си за растежа за цялата година до 3,1 на сто спрямо обявените по-рано 2,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още