IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Централните банкери трябва да се противопоставят на инфлацията

Последствията от изключително разхлабената парична политика ще стават по-трудни за излекуване, ако се забавим, твърди Кристиан Зевинг

15:08 | 15.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг призова паричните власти да се задействат срещу растящата инфлация.

„Централните банки предположиха, че сегашното покачване на инфлацията е временен ефект. Но нашите икономисти не споделят това мнение“, каза Зевинг в понеделник по време на Euro Finance Week във Франкфурт, цитиран от Ройтерс.

Клиентите на Deutsche Bank се подготвяли за по-дългосрочен ръст на високите цени. „Мисля, че паричните власти трябва да противодействат на това - по-добре по-рано, отколкото по-късно".

Последствията от изключително разхлабената парична политика ще стават толкова по-трудни за излекуване, колкото по-дълго централните банки не противодействат на това, каза Зевинг.

Инфлацията в еврозоната се повиши с най-резкия темп през октомври за последните 13 години. Водени от рязкото покачване на разходите за енергия, потребителските цени нараснаха с 4,1% в рамките на една година. В Германия годишната инфлация се ускори до 4,5% през октомври.

Засега обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) предвижда, че текущото ускоряване на инфлацията в еврозоната няма да се превърне в постоянен проблем. Паричните власти предполагат, че настоящият недостиг на материали ще намалее и че цените на енергията ще паднат или ще се стабилизират. ЕЦБ се стреми към инфлация от два процента като идеална стойност в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Централните банкери трябва да се противопоставят на инфлацията == ВЪЛЦИТЕ ДА СЕ ПРЕВЪЗПИТАТ НА ВЕГАНИ.. НЕ МОЖЕ, ПОЛИТИЦИТЕ ИМ ХВЪРЛЯТ ВСЕ МЕСО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Нормализацията на паричната политика и лихвите трябва да бъде отвоювана на всяка цена от ЕЦБ,защото този финансов терор над икономиката и производителността трябва спре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още