IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Китай спада до най-ниското си ниво от 2004 г.

Индонезия е единствената страна в региона, която отчита ръст на PMI индекса, основно заради липсата на регистриран случай на заразен с коронавирус

09:26 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Фабричното производство в Китай се срина през февруари под тежестта на бързото разпространение на коронавируса, като сериозният спад на активността в азиатската страна доведе до намаляване на продукцията и в региона, съобщава Bloomberg.

Китайският индекс на мениджърите по поръчките PMI падна до ниво от 40,3 пункта, което е най-ниското от началото на 2004 г., показват данните на частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) и компанията Markit, публикувани в понеделник (2 март). Индексът в Южна Корея, критичен барометър за глобалното търсене, се понижи до четиримесечен минимум – 48,7 пункта, от 49,8 пункта за януари, докато показателят Jibun Bank Japan спадна до 47,8 пункта, най-ниското равнище от май 2016 г. Тайванският индекс също падна под 50 пункта, разделящата граница между разширението и свиването, докато показателите в Тайланд и Малайзия останаха без промяна. Виетнамският PMI се понижи до 6-годишен минимум – 49 пункта. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а всяка под 50 – за свиване в сектора.

Данните за фабричните настроения показват как вирусът влияе в региона, прекъсва веригите на доставки и потиска търсенето. Ограниченията на пътуванията засегнаха цялата страна, училищата и предприятията прекратиха своята дейност, докато Пекин обмисля начини за стимулиране на икономиката.

PMI PMI

Официалният PMI за Китай се понижи до рекордно ниското ниво от 35,7 пункта през февруари от 50 пункта в началото на годината, сочат данните от събота. Сериозният спад сигнализира за по-голямото от очакваното свиване през първото тримесечие, като икономистите от Nomura Holdings Inc. прогнозират, че икономиката на страната ще се свие с 2,5 на сто през първите три месеца на годината спрямо предходното тримесечие.

Глобалните пазари също бяха засегнати от коронавируса, като цената на акциите и доходността по облигациите се понижи съществено. Федералният резерв на САЩ сигнализира в петък, че е отворен за допълнително облекчаване на своята политика, като в същото време управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода направи спешно изявление по-рано днес, за да потуши пазарните вълнения.

PMI PMI

Индонезия е единствената страна в региона, където PMI индексът отчита ръст до 51,9 пункта. Най-голямата икономика в Югоизточна Азия все още не е регистрирала случай на заразен с коронавирус, като съществуват и мнения, че тестовете там не са били достатъчно „енергични“.

Прекъсването на производството е факт в целия регион, тъй като компаниите предприемат стъпки, за да спрат разпространението на вируса.

През миналата седмица завод на автомобилния концерн Hyundai Motor Co. в Южна Корея спря дейност, след като бе потвърден случай на заразен работник. Samsung Electronics Co. също спря временно производството си в един от заводите си миналия месец заради подобен случай.

Китайската икономика постепенно се връща към работа с активност, която вероятно ще се движи между 60% и 70%, смятат от Bloomberg Economics, спрямо активността от около 50% преди две седмици.

Ако икономиката се свие, това ще се случи за първи път в сравними данни от 2011 г.

Pacific Investment Management Co. очаква, че коронавирусът ще доведе до свиване в Китай, прогнозирайки 6% годишен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай през първото тримесечие, докато икономистите от Barclays Bank Plc виждат спад от 8,9%, последван от бързо възстановяване. Bloomberg Enecomics са по-умерени, като прогнозата им е за 3-процетно свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още