IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското промишлено производство записа най-големия ръст от шест месеца

То се е увеличило във всички промишлени дейности с изключение на транспортното оборудване

12:22 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Френското промишлено производство нарасна повече от очакваното през януари спрямо предходния месец, компенсирайки спада през декември, показват официални данни, цитирани от Ройтерс.

Статистическата агенция INSEE обяви, че промишленото производство е нараснало с 3,3% през януари спрямо декември, възстановявайки се от загубите през последните два месеца. Данните надминаха не само средната прогноза за ръст от 0,5%, но и най-високата оценка, която беше за повишение с 2,5%, според анкета на Ройтерс.

Това е и най-големият ръст в производството, отчитан през последните шест месеца. 

франция франция

Увеличението обхваща всички промишлени сектори с изключение на транспортното оборудване. То включва автомобилостроенето и въздухоплаването, които бяха силно засегнати от световния спад в авиацията.

Производството се е увеличило в преработващата промишленост (3,3 %), а именно производството на машини и оборудване (8,4 %), хранителни продукти и напитки (1,6 %) и рафиниран петрол (7,2 %) поради повторното отваряне на няколко рафинерии, които бяха затворени. В сравнение с февруари 2020 г., последният месец преди първото голямо блокиране заради коронавируса, продукцията се понижава с 1,7%, показват данните на френската статистика.

През последните месеци индустриалният сектор на Франция успя да се представи по-добре от по-големия сектор на услугите, който е обект на повече ограничения заради коронавируса.

Възстановяването му обаче изостава в сравнение с Германия и Италия, които се възползват от по-голямата си експозиция за китайския пазар и които разчитат по-малко на индустрии като въздухоплаването и преработката на храни, за разлика от Франция.

Правителството има за цел да ускори възстановяването, особено в индустрията, със своя план за икономически стимули за 100 млрд. евро , като заяви по-рано този месец, че ще вложи допълнителен 1 милиард евро в подкрепа на сектора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още