IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Евтината японска йена може да навреди повече на домакинствата

Гуверньорът Харухико Курода изтъкна, че обезценяващата се валута оскъпява издръжката на живот в страната

15:36 | 23.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Човек върви към удон ресторант в Шибуя, Токио. Снимка:&nbsp;Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Човек върви към удон ресторант в Шибуя, Токио. Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Слабата японска йена може да вреди повече на японските домакинства, отколкото преди, докато нарастващата зависимост на страната от по-скъп внос на суровини оскъпява и издръжката на живота. Такова мнение изрази гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

Към момента думите на Курода са най-директното потвърждение за потенциалните недостатъци от евтина валута. Те подчертават нарастващите опасения сред представителите на банката, породени от ефекта на покачващите се цени върху крехкото възстановяване на икономиката на страната.

„Обезценяването на йената може да има нарастващ отрицателен ефект върху доходите на домакинствата заради нарастващите цени“, заяви Курода по време на конференция в Токио.

Но като цяло за гуверньора на ЯЦБ ползите от слабата йена са повече от недостатъците. Поевтиняването на валутата прави японските стоки по-конкурентоспособни зад граница и спомага за печалбата в йени, която компаниите реализират.

И все пак управителят на централната банка посочи, че слабата йена може да навреди на домакинствата и на местните търговци на дребно чрез нарастващите цени за внос – тенденция, която може да се засили заради това, че Япония продължава да разчита на по-скъп импорт.

„Количествен анализ, направен от банката, показа, че ефектът от поевтинялата йена по отношение на покачването на цените на трайните стоки е нараснал през последните години“, обясни Курода.

Традиционно банкерите в ЯЦБ предпочитат по-евтина йена вместо скъпа и до 2011 г. се намесваха на пазара, за да спрат силната валута от това да попречи на икономиката, която разчита на износа.

Към момента гуверньорът на ЯЦБ се фокусираше върху изтъкването на предимствата от слабата йена през годините, опонирайки на критиците, според които обезценяването на валутата само допринася за проблемите на икономиката, заедно с нарастващите цени на горивата и суровините.

„Докато евтината йена увеличава приходите на японските фирми, реализирани зад граница, тласъкът, който тя дава на износа, е намалял, след като все повече компании местят производството си в чужбина“,  посочи Курода, като добави, че обезценяването на валутата има положителни и негативни ефекти и те трябва да се следят внимателно, тъй като ще се материализират по различни начини.

Курода изтъкна също така готовността на ЯЦБ да поддържа ултраразхлабена парична политика, за да забърза нарастването на цените до целта за 2%. Годишната инфлация при цените на едро се е ускорила до 9% през ноември, но инфлацията при потребителските стоки е около нулата, тъй като слабото потребление възспира фирмите от това да вдигат цените си.

Нарастващите съмнения около предимствата на евтината йена обаче може да затруднят мисията на централната банка. Според анализатори поддържането на ниски лихви на фона на други централни банки, които се готвят за покачването им, може допълнително да обезцени японската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още