IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази паричната си политика без промяна въпреки решенията на Фед и ЕЦБ

По-бавното изтегляне на стимулите би оставило Японската централна банка без инструменти, на които да разчита при нов икономически спад

10:19 | 15.06.18 г.
<p>
	Сградата на ЯЦБ в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на ЯЦБ в Токио. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) запази радикалната си програма за количествени улеснения в петък и понижи вижданията си за инфлацията, което означава, че ще изостане значително от американските и европейските си колеги, съобщава CNBC.

Както се и очакваше ЯЦБ запази краткосрочната целева лихва на ниво от минус 0,1%, като остави без промяна и целта си за доходността по 10-годишните японски държавни облигации около нулата. Банката ще продължи да изкупува активи на стойност 80 трил. йени годишно. 

Последният ход на централната банка на Япония контрастира с решението на Европейската централна банка да прекрати през тази година програмата си за обратно изкупуване на активи, както и на Федералния резерв да продължи с увеличаването на лихвите в страната.

„Ръстът на потребителските цени е в диапазона от 0,5% до 1%“, се казва в изявлението на ЯЦБ. Така ситуацията изглежда малко по-мрачна, отколкото през април, когато централната банка заяви, че инфлацията се движи около 1%.

Регулаторът се придържа към мнението си, че икономиката се разраства умерено без свиването през първото тримесечие да оказва сериозно влияние на тренда, тъй като и много анализатори посочват като причина за спада в първите месеци на годината временни фактори като лошото време.

По-бавното изтегляне на стимулите би оставило Японската централна банка без инструменти, на които да разчита при нов икономически спад.

Японската икономика се сви с 0,6% на годишна база през първото тримесечие на годината, макар че много анализатори очакват растежът да се възстанови отново благодарение на солидния износ и капиталовите разходи.

Преди последното забавяне на темпото икономиката се възползва от глобалния експортен бум, който продължава да бъде в основата на синхронизираното ускоряване на световния растеж.

Основните потребителски цени са се повишили с 0,7% през април спрямо предходната година, забавяйки темпото си за втори пореден месец. Това поставя под съмнение виждането на ЯЦБ, че стабилно икономическо възстановяване ще принуди фирмите да повишат заплатите, което пък ще стимулира ускоряването на инфлацията към 2-процентната й цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още