IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония показа увереност, че омикрон няма да забави икономическото възстановяване

Централната банка на страната направи най-оптимистичната си оценка за икономиката си от осем години насам

13:08 | 12.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) представи най-оптимистичната си оценка за икономиката от осем години насам, пише Ройтерс. Това е знак за увереността на финансовата институция, че скорошният ръст в броя новозаразени с коронавирус няма да забави крехкото икономическо възстановяване на страната.

Оптимистичната оценка увеличава шанса централната банка да ревизира в посока нагоре своите прогнози за ръста и за инфлацията за 2022 г.

„Японската икономика набира скорост, въпреки че остава в тежко състояние поради влиянието на пандемията“, каза в сряда гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода в своята реч пред регионалните мениджъри на банката.

Според него потребителската инфлация може постепенно да се ускори поради очакван ръст в търсенето.

Анкетата Tankan на Ройтерс показа в сряда, че оптимизмът сред производителите относно бизнес условията е намалял през декември. Проучването подчертава дилемата, пред която Япония е изправена като страна, която силно разчита на вноса на храни и горива. Това прави икономиката й уязвима на породена от увеличаването на разходите инфлация – процес, който е напът да се случи.

Въпреки че ускоряващата се инфлация е добре дошла като развитие за усилията на ЯЦБ да достигне целта си от 2% равнище на показателя, то има риск, че по-високите цени може да охладят потреблението и да откажат фирмите от това да повишат цените – което би било довело Япония обратно до дефлация.

Скорошна анкета на ЯЦБ показа, че очакванията на домакинствата за инфлацията са най-високите от 2008 г. насам. Домакинствата очакват инфлацията да се ускори до 5% до следващата година - това е най-високото очаквано равнище, считано от декември 2008 г. насам.

нихон2 нихон2

Източник: Bloomberg

Друго проучване показа, че докато доверието в сектора на услугите се е подобрило през декември, индексът, измерващ перспективите, се е влошил поради несигурност около влиянието на омикрон.

В тримесечния си доклад за японските региони централната банка повиши икономическата си оценка за всички 9 региона – това е първото повишение от октомври 2013 г. насам. Оценката за потреблението също бе ревизирана в посока нагоре за всички региони за пръв път, откакто банката започна да публикува доклада през 2005 г.

„Всички региони докладваха, че техните икономики бележат ръст или проявяват признаци на ръст, докато ударът на пандемията върху потреблението в услугите намалява“, пишат експертите в доклада.

През третото тримесечие на 2021 г. японската икономика се е свила поради проблемите с доставките и ефекта на ограничителните мерки върху активността, които повлияха негативно върху производството и потреблението.

Анализаторите очакват ръстът да се е възстановил в последните три месеца на 2021 г. и през първите три на 2022 г. на фона на увеличение в производството и потребелението. Скорошният ръст в броя новозаразени обаче помрачава перспективите.

Основните очаквания са ЯЦБ да продължи да поддържа ултраразхлабената парична политика, но да наблегне на нарастващия инфлационен натиск, който може да измести риска върху перспективите за цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още