IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Австралия е нараснала по-силно от очакваното

На годишна база ръстът на австралийския БВП възлиза на 2,2% при очаквания за повишение от едва 1,9 %

11:56 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Австралийската икономика е нараснала с повече от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година.
През последното тримесечие на 2019 г. БВП на страната е отчел ръст от 0,5% на сезонно коригирана база, показват данни на Австралийското статистическо бюро. Това четене е по-високо от прогнозата за 0,3-процентов ръст. На годишна база ръстът на австралийския БВП възлиза на 2,2% при очаквания за повишение от едва 1,9 %.

„Отдъхвам си леко, защото очакваме ръстът през тримесечието до март да е отрицателен, така че се притесних, че ако и този от предишното тримесечие излезе на нула или дори леко отрицателен, тогава може да сме ... в техническа рецесия“, казва пред CNBC Даяна Мушина, старши икономист в AMP Capital. 

Разходите на домакинствата са нагоре с 0,4%, а правителствените са нараснали с 0,7%, допринасяйки с 0,2 и 0,1 процентни пункта за растежа. По-ниските цени на суровините са натоварили условията за търговията с 5,3% през последните три месеца на 2019 г., което е довело до свиване на номиналния БВП с 0,3%, става още ясно от доклада. 

Ръководството на Централната банка на Австралия намали основния институционален лихвен процент до нова рекордна най-ниска стойност от 0,5% във вторник. Управителят Филип Лоу каза в изявление, в което обяви решението за паричната политика, че „коронавирусната епидемия в чужбина има значителен ефект върху австралийската икономика в момента, особено в секторите на образованието и пътуванията“. 

„Глобалната епидемия от коронавирус се очаква да забави напредъка в Австралия към пълна заетост и постигане на целта за инфлация. Поради това Бордът на директорите прецени, че е уместно да смекчи още повече паричната политика, за да окаже допълнителна подкрепа на заетостта и икономическата дейност“, допълни Лоу.

Правителството на Австралия е готово да обяви фискален "тласък" в подкрепа на икономиката, докато централната банка и правителството работят в тандем, за да изолират икономиката от ударни вълни, причинени от вируса.

„Австралийската икономика нараства през 2019 г. с най-слабите си темпове от 28 години, като потребителското търсене подкрепя икономика, която се е разширила само с 0,1% през последните 18 месеца. Имаше признаци, че части от икономиката, които зависят от частното търсене, се възстановяват през второто тримесечие на 2019. Но реалността е, че данните за БВП на Австралия за четвъртото тримесечие не са толкова важни предвид това, което предстои“, казва пред Bloomberg икономистът Джеймс МакИнтър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още