IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват Фед да вдигне два пъти лихвите през втората половина на 2019 г.

71% от анкетираните от Bloomberg икономисти са на мнение, че Фед ще се придържа към оценката си, че рисковете са „относително балансирани“

22:08 | 29.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв може и да е решил да направи пауза, но не е приключил с повишаването на лихвите, сочи ново проучване сред икономисти, проведено от Bloomberg.

Анкетираните са посочили, че вдигането на лихвите може да се случи по-късно през годината, но се придържат към предишните си прогнози за две увеличения. Мнозинството от икономистите очакват повишение на основния лихвен процент в САЩ през юни и декември вместо през март и септември, както посочиха в подобно проучване отпреди месец.

Федералният резерв ще приключи двудневната си среща в сряда, а след като от централната банка публикуват изявлението си ще се проведе и пресконференцията на управителя на Фед Джером Паулъл. За първи път в историята на Федералния резерв от тази година ще се провежда брифинг за медиите след всяко заседание на централните банкери.

Реакцията на инвеститорите беше негативна, когато през декември Фед сигнализира, че ще има две увеличения на лихвите през 2019 г. Пазарите се успокоиха едва когато представители на Фед, включително Паулъл, заявиха, че централната банка ще бъде търпелива и гъвкава в подхода си към повишаване на лихвените проценти.

През декември от Фед заявиха, че все още виждат необходимост от „по-нататъшно постепено увеличение“ на лихвите. Две трети от анкетираните икономисти посочват, че банкерите ще променят това си виждане, като заявят, че има по-голяма несигурност относно необходимостта от по-нататъшни увеличение или като се позоват на думата „търпение“ за последващи вдигания на лихвите. Едва 5% смятат, че частта с увеличение на лихвите ще отпадне изцяло.

Според 71% от анкетираните от Bloomberg икономисти Фед ще се придържа към оценката си, че рисковете са „относително балансирани“. Само 21% посочват, че това ще се промени, за да се каже, че рисковете се накланят в посока надолу.

„Изявление за прехвърляне на рисковете в негативна посока може да изплаши пазарите, дори ако вече множесто международни фактори налице за това“, коментира Томас Костерг, страши икономист в САЩ в Pictet Wealth Management. Според него достатъчно е, че централните банкери вече са посочили, че наблюдават международните икономически и финансови условия и се очаква спокоен тон в изявлението на Фед, а останалите теми ще бъдат оставени за прес конференцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още