IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка понижи за четвърти пореден път водещата си лихва

Финансовата институция понижи и прогнозата си за растежа на икономиката за финансовата година до 6,9%

14:58 | 07.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индийската централна банка понижи днес ключовата си лихва за четвърти пореден път, за да стимулира забавящата се икономика, предаде DPA.

Банката намали репо лихвата си с 35 базисни пункта до 5,40 процента. Репо лихвата е ставката, при която банката отпуска кредити на търговските банки. Намалението е малко по-високо от очакванията на анализаторите за понижение с 0,25 процентни пункта. Сегашната лихва е най-ниската от 2010 г. насам.

В сравнение с други централни банки през тази година индийският регулатор сви по-силно лихвите. Икономическият ръст е най-слаб от пет години насам. „Индия преживява циклично отслабване“, пояснява гуверньорът Шактиканта Дас. Както вътрешното търсене, така и инвестициите отслабват.

Независимо от това индийската рупия сложи край на срива си. Доларът се обезцени с 0,3% до 70,84 рубли в сряда. През последните дни той беше надградил повече от три процента.

В прегледа на паричната си политика, изготвян на два месеца, банката посочва, че е взела това решение, имайки предвид продължаващото забавяне в някои сектори на икономиката. 

Финансовата институция понижи и прогнозата си за растежа на икономиката за финансовата 2019-2020 година от 7% на 6,9 на сто.

Няколко ключови сектора на индийската икономика отчетоха пореден спад. Продажбите на леки автомобили са се свили за осми пореден месец през юни наред с продажбите на автомобили за търговски цели, отбеляза индийската централна банка.  

По-рано днес централната банка на Нова Зеландия изненада пазарите, като намали официалната основна лихва (OCR) с по-голяма от очакваното ставка - с 50 базисни пункта. Същевременно регулаторът изрази готовност да поддържа тази политика за по-дълго време на фона на нарастващите икономически рискове. 

Ходът на двете банки следва намаляването на ставките на редица други централни банки, които бяха принудени да прилагат повече стимули, тъй като опасенията за икономиките растат на фона на разширяването на фронта на търговския спор между САЩ и Китай. През миналата седмица Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти за първи път от десетилетие насам, а централната банка на Австралия направи това и през юни, и през юли.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още