IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония се свива повече от очакваното

Данните засилиха опасенията за перспективите пред страната, след като икономиката ѝ се сви през първото тримесечие

10:07 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Япония не успя да отговори на пазарните очаквания през април, показаха официални данни от четвъртък, което засили опасенията за перспективите пред страната, след като икономиката ѝ се сви през първото тримесечие, предава Ройтерс.

Индустриалното производство е нараснало само с 0,3% през април на месечна база, показаха официални данни от четвъртък, което е доста под медианната прогноза за увеличение от 1,2% и повишението от 1,4% от март.

Голяма част от забавянето се дължи на спад от 5,6% на производството на електронни части, като в същото време инвентарът се е увеличил трети пореден месец, засилвайки страховете за отслабващо търсене извън страната.

Очаква се производството да отслабне допълнително, тъй като компаниите се фокусират върху намаляването на инвентара от непродадени стоки. Това предполага, че икономическото представяне на Япония е достигнало пика си миналата година и през тази растежът ще бъде по-скромен.

„Производството се забавя като цяло, тъй като компаниите с високи инвентари намаляват производството си“, коментира Асука Сакамото, икономист в Mizuho Research Institute.

Производството ще се свие през следващите месеци, но очаквам потребителските разходи да се възстановят през второто тримесечие, което би трябвало да подкрепи икономическия растеж. Не се страхувам, че ще има рецесия“.

Производителите, анкетирани от министерството на икономиката, търговията и индустрията, очакват производството да нарасне с 0,3% през май, но да спадне с 0,8% през юни.

Икономиката на Япония се сви през първото тримесечие, след като слабите инвестиции, потребление и износ взеха своите жеrтви. Данните и прогнозите за производството от днес засилват опасенията за това колко бързо икономиката може да се завърне към растеж.

Положителната новина е, че производството на автомобили и промишлени машини се е ускорило през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още