IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията принуди близо половината германци да свият потреблението си

При домакинствата с ниски доходи делът на тези, които ограничават разходите си, достигна три четвърти

15:08 | 03.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Близо половината от жителите на Германия не могат да си позволят досегашния си начин на живот, след като инфлацията продължи да се ускорява от едно рекордно равнище до друго през последните месеци, показват данни на федералния медиен консорциум  ARD, цитирани от Bloomberg.

Германия Германия

Около 47% от анкетираните са посочили, че "много" или "много силно" намаляват разходите си. В домакинствата с ниски доходи този дял скача до над три четвърти. Проучването е проведено сред 1337 германци в периода 30 май - 1 юни.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика се ускори до 8,7% на годишно ниво през май поради поскъпването на храните и енергоносителите, за което допринася руската инвазия в Украйна. Резултатът надмина очакванията на икономистите, които прогнозираха годишно равнище от 8,1 на сто. Правителството на канцлера Олаф Шолц представи облекчителни мерки, включително временно намаление на данъците за горива, субсидии и евтини билети за обществения транспорт.

Картината не е по-различна и в другите европейски страни. Данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък, показаха, че продажбите на дребно в еврозоната и в Европейския съюз (ЕС) са намалели на месечна база през април с 1,3 на сто. За сравнение - през март обемът на продажбите на дребно се е увеличил със съответно 0,3% и 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Ами германците да решават - или търпят (на есен ще гинат и от студ) или: вдигат революция, залавят АНAлена бебокова и шолц и ги обeсват. То хубаво свалят данъци, ама как ще си пълнят хазната? нали искат да се въоръжават... ама то със срината индустрия, с какво ще се въоръжават - сигурно с камъни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още