IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия през юли е по-ниска от очакваното

Енергийните разходи вероятно ще нараснат с малко по-бързо темпо до 6,6% през юли от 6,4% през юни

16:39 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в Германия се очаква да се е забавила допълнително до 2% през юли след отчетените 2,1% през предходния месец, сочат предварителните данни за потребителските цени на Федералното статистическо бюро, цитирани от tradingeconomics.com.

Резултатът от предварителното четене е под пазарните очаквания за задържане на нивото от юни на 2,1%. Инфлацията при храните вероятно се е забавила, докато цените на услугите и енергията са нараснали с по-бързи темпове.

Цените на стоките се очаква да са се повишили с 2,4% през юли спрямо 2,8% през юни, а инфлацията при храните се забавя от 3,4% до 2,6%. Енергийните разходи вероятно са нараснали с малко по-бързо темпо от 6,4% през юни до 6,6% през юли. В същото време очакванията са инфлацията при услугите да се е ускорила до 1,6% (спрямо 1,5% през предходния месец). Темпът на нарастване на цените на наемите пък се запазва на ниво от 1,6%.

На месечна база потребителските цени се очаква да отчетат ръст от 0,3% през юли, след като през юни се повишиха с 0,1%. И тези данни са под консенсусната прогноза на пазара за ръст с 0,4%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени се очаква да нарасне с 2,1% спрямо предходната година и с 0,4% спрямо предходния месец.

В края на миналата седмица пък стана ясно от проучване на германския институт GfK, че потребителските нагласи в Германия за следващия месец отбелязват слабо влошаване до ново най-ниско ниво за настоящата година с оглед на страховете, че търговският конфликт между Европа, САЩ и Китай може да навреди на водещата европейска икономика.

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за август, се понижи до 10,6 пункта, докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за негова стабилизация за трети пореден месец на ниво от 10,7 пункта. Въпреки че индексът остава недалеч от многогодишния февруарски връх от 11,0 пункта (най-високо ниво от октомври 2001 година), той се понижава до най-ниското си ниво от началото на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още