Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията във Великобритания остава 3% въпреки поевтиняването на храните

Индексът на потребителските цени е близо до 6-годишен връх

Инфлацията във Великобритания остава 3% въпреки поевтиняването на храните

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания остава на ниво от 3% на годишна база през януари, което е близо до 6-годишен връх, който беше достигнат през ноември 2017 г., съобщава BBC. Икономисти очакваха индексът на потребителските цени да забави ръста си до 2,9%.

През миналата седмица Английската централна банка даде сигнал, че лихвите могат да бъдат повишени по-бързо и с повече от очакваното, като стремежът е инфлацията да се доближи до 2% за две години вместо за три. Инвеститорите оценяват като добри възможностите лихвите да се покачат през май и след това пак през ноември.

Основният лихвен процент във Великобритания в момента е 0,5%. Ако централната банка го увеличи в съответствие с пазарните очаквания, ставката би трябвало да достигне 1% в края на годината. 

Според последните данни ръстът на цените на храните се забавя от 2016 г. насам, но се наблюдава повишаване на разходите за отдих и култура, облекло и обувки, транспорт и други. 

Още по темата

Инфлацията във Великобритания започва да се покачва след проведения вот за Brexit през 2016 г., тъй като отслабването на паунда прави вносните стоки по-скъпи.

„По-високата от очакваната инфлация през януари допълнително увеличава натиска върху централните банкери по отношение увеличението на лихвите“, коментира Крис Уилямс, страши икономист в IHS Markit.

Икономиката на Великобритания се забавя рязко през януари, след като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите се понижава до 16-месечно дъно от 53 пункта.

Според анализатори има вероятност да се увеличи пропастта между британската икономика, която е в очакване на Brexit, и другите страни, които се възползват от глобалния растеж. В съчетание с по-слабите от очакваните през миналата седмица данни за производствения и строителния сектор резултатите за активността в сектора на услугите показват, че шестата най-голяма икономика в света расте с най-бавни темпове след проведения вот за Brexit. 

След публикуването на данните за инфлацията британският паунд се повишава до 1,3924 долара за 1 британска лира.
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Британската икономика се забавя на фона на спад в продажбите на автомобили