IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

В сряда Централната банка на Канада да излезе с решение относно лихвите в страната

09:06 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази седмица не се очертава да бъде претрупа от важни събития за пазарите. Въпреки това инвеститорите ще следят макроновините от всички краища на света.

В понеделник, 15 януари, ще бъдат публикувани данни за търговския баланс на еврозоната през ноември.

Фондовата борса на Wall street няма да работи заради официалния празник в САЩ - Деня на Мартин Лутър Кинг. 

Във вторник, 16 януари, във фокуса на пазарите ще е актуалният индекс на потребителските цени във Великобритания. Анализаторите очакват основният индекс да се понижи леко до 3% на годишна база от 3,1% предния месец, докато за базовата инфлация се очаква да отслабне до 2,6% от 2,7%. 

В сряда, 17 януари, ще излязат данни и за индекса на потребителските цени в еврозоната за декември.  

Данните за индустриалното производство на САЩ ще излязат в 16:15 часа. 

През седмицата ключовото събитие ще е срещата на Канадската централна банка в сряда. Пазарните участници очакват повишение на лихвите от КЦБ с 25 базисни пункта. 

В четвъртък, 18 януари, ще бъдат публикувани данни за заетостта в Австралия.

В Китай ще бъдат обявени данни за БВП на страната за последното тримесечие на 2017 г., както и последните резултати за индустриалната продукция. Анализаторите предричат ръст от 6,7% на годишна база и 1,6% на тримесечна спрямо предварителния прочит, съответно от 6,8% и 1,7%. Наскоро китайският премиер Ли Къцян заяви, че очаква растежът през 2017 г. да достигне 6,9%, при официална цел от около 6,5%.

Ще има данни и за инвестициите в недвижими имоти и продажбите на дребно.

По-късно през деня инвеститорите ще очакват информация за разрешителните за строителство в САЩ, както и актуални данни за запасите от петрол в страната.

В петък, 19 януари, ще бъдат обявени измененията в продажбите на дребно във Великобритания. Това е и единственото по-значимо събитие в последния работен ден от седмицата. Според прогнозите основният показател ще спадне с 0,6% след последното повишение от 1,1%, а за базовия се очаква да се понижи с 0,8% след ръста от 1,2% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още