Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската индустрия расте за пети пореден месец

Икономисти обаче се съмняват във възможността тенденцията на ръст да се запази

Китайската индустрия расте за пети пореден месец

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки причинената от коронаворуса криза китайската промишленост нараства за пети пореден месец през юли. Официалният индекс на мениджърите по поръчките се повиши изненадващо с 0,2 пункта до 51,1 пункта, показват данни на статистическата служба в петък.

Още по темата

Анализатори, интервюирани от Ройтерс, очакваха спад до 50,7 пункта. При стойност над 50 пункта параметърът показва ръст. Преди всичко търсенето на електроника и фармацевтични стоки е нараснало в началото на втората половина на годината.

На фона на глобалната рецесия обаче не е сигурно дали световният шампион по износа може да продължи възходящата си тенденция.

„Сегашният бърз темп на възстановяване вероятно ще се забави през следващите месеци, тъй като първоначалният тласък от възобновяването на дейността на фирмите отслабва", казва икономистът Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics. Също така вероятно и подкрепата за износа чрез доставките на стоки, свързани с пандемия - като маски, медицински изделия и оборудване за домашна работа - вероятно ще намалее. Освен това след обилни дъждове икономиката може да се забави заради наводненията в големи части на Китай.

Секторът на услугите също нараства за пети пореден месец през юли. Това се дължи предимно на силната строителна активност, тъй като Китай продължава да насърчава инфраструктурните проекти. Но и китайското потребителско доверие също отчита подобрение.


 


 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Предстои рязка 10-процентна корекция на пазарите през следващите месеци