IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка се въздържа от понижаване на лихвите

Централната банка на Китай изненадващо не промени лихвите, докато страната преминава през най-лошия си пандемичен период от пролетта на 2020 г.

10:09 | 15.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка остави основния си лихвен процент без промяна в петък въпреки очакванията за повече стимули на фона на върлуващия омикрон щам в страната, пише CNBC.

Едногодишната средносрочна лихва бе запазена на ниво от 2,85%.

Азиатската страна преминава през най-лошия си пандемичен период от пролетта на 2020 г., който наложи затварянето на градове и въвеждането на строги противоепидемични мерки. Ограниченията станаха причина анализаторите да прогнозират, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай ще се забави под целевото равнище на правителството от 5,5% за тази година, затова и очакванията сред някои икономисти и анализатори бяха за лихвено понижение.

"Китайската народна банка подмина възможността да понижи лихвите си. Това е някак изненадващо като се има предвид икономическият спад и скорошните апели от властта за парични стимули", каза старшият икономист за Китай в Capital Economics Джулиан Евънс-Притчърд. "Повечето анализатори, включително и ние, очаквахме понижение", допълни експертът.

Преди изненадващото петъчно решение от инвестиционната фирма KraneShares написаха в своя бележка, че китайските индекси са нараснали в четвъртък в очакване на лихвено понижение от централната банка, както и на намаление в изискванията за капиталови резерви на банкитe.

В петък китайският регулатор избра и да не инжектира повече средства в системата.

"Това подчертава колебанието на централната банка агресивно да разхлабва политиката", каза Евънс-Притчърд. Според него скоро обаче може да се наложи банката да предприеме тези ходове.

Прогнозите са ръстът на БВП на Китай да се забави до 5% тази година поради силния удар, който нововъзникналите огнища на коронавирус нанасят върху икономиката на страната.

Някои анализатори предупреждават, че китайският регулатор има ограничено пространство за действие по отношение на лихвите заради ускоряващата се инфлация.

"Поскъпващите храни и енергоизточници ограничават пространството на банката за лихвени понижения въпреки бързовлошаващата се икономика", написа главният икономист в Nomura Тин Лу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още