Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за безработица в САЩ намаляха с по-малко от очакваното

Икономиката е създала 103 хил. работни места през март, което е и най-слабото представяне на пазара на труда за последните шест месеца

Молбите за безработица в САЩ намаляха с по-малко от очакваното

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците подали молба при безработица намалява с 9 хил. до 233 хил. за седмицата, приключваща на 6 април 2018 г., което е малко над очакванията за 230 хил., съобщава tradingeconomics.com. Данните идват след отчетени 242 хил. молби през предходния период, което беше и най-високото четене от първата седмица на януари насам.

Икономиката е създала 103 хил. работни места през март, което е и най-слабото представяне на пазара на труда за последните шест месеца, пише CNBC. Икономистите до голяма степен обясняват забавянето с по-голямата активност през февруари, както и с по-студеното време през март.

Още по темата

Така или иначе пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост. Безработицата е на 17-годишно дъно на ниво от 4,1%, което не е далеч от прогнозата на Федералния резерв за достигане на дела на хората без работа до 3,8% до края на годината.

Протоколът от последното заседание на Фед, публикувано в сряда, даде оптимистична оценка на пазара  на труда, като отбеляза, че „повечето участници описват условията на пазара на труда като силни“. В протокола се подчертава и нарастващия недостиг на работна ръка в определени сегменти на пазара.

Четириседмичната средна стойност за броя на подадените молби при безработица, разглеждана като по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица na седмица, е нараснала с 1750 до 230 хил. през миналата седмица.
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
Бизнес доверието в Германия е останало стабилно през септември